Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppståndelsen kring Revisionsverkets generaldirektör växer – riksdagens presidium tidigarelägger möte med Tytti Yli-Viikari

Från 2021
Uppdaterad 27.03.2021 18:25.
Tytti Yli-Viikari sitter vid ett bord.
Bildtext Revisionsverkets generaldirektör Tytti Yli-Viikari i december i fjol.
Bild: Lehtikuva

Enligt riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) försvagar informationen om generaldirektör Tytti Yli-Viikaris penninganvändning trovärdigheten av en myndighet vars uppgift är att övervaka användningen av statsfinanserna.

Ett möte mellan riksdagens presidium och generaldirektören för Statens revisionsverk, Tytti Yli-Viikari, var ursprungligen inprickat den 6 april, men har nu flyttats till måndag, den 29 mars.

Enligt ett pressmeddelande anser Anu Vehviläinen att de uppgifter som uppdagats i offentligheten om Yli-Viikari framstår som “dåligt övervägda”.

Yli-Viikari har fått kritik för sin användning av statliga pengar.

I fredags rapporterade Ilta-Sanomat att man på revisionsverkets räkning köpt skönhetstjänster till Yli-Viikari för över 4 700 euro.

Hon har också varit på tapeten bland annat för dyra tjänsteresor och användningen av flygpoäng.

Utreds av CKP och revisionsutskottet

Riksdagens revisionsutskott meddelade i februari att man börjar utreda övervakningen av Statens revisionsverk, och förra veckan uppgav Centralkriminalpolisen att man inlett en förundersökning om revisionsverkets verksamhet.

Enligt pressmeddelandet kommer riksdagen att göra slutsatser efter att frågan behandlats i revisionsutskottet. Generaldirektören utnämns av riksdagen.

Också riksdagens kanslikommission kommer att diskutera situationen på tisdag.

Yli-Viikari förnekar brott

Yli-Viikari nekar själv i ett pressmeddelande att hon skulle ha gjort sig skyldig till något tjänstebrott. I meddelandet konstaterar hon att hon inte kommenterar polisens förundersökning i övrigt.

Hon säger också att hon ser Statens revisionsverks förtroende som viktigt och att hon anser att det är bra att förstärka förtroendet och gå igenom frågorna tillsammans med riksdagens talman.

Artikeln uppdaterades klockan 18.21 med information om att Tytti Yli-Viikari själv bestrider att hon skulle ha gjort sig skyldig till något tjänstebrott.