Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagets senaste resa till Ukraina blev slutpunkten för Hasse Backe – nu möter Finland ett aggressivt Andrij Sjevtjenko-lag: "Pressar med 7–8 spelare"

Från 2021
Joona Toivio ler under en landskamp.
Bildtext Teemu Pukki och Joona Toivio är två av spelarna som har varit med både när det gått åt skogen och betydligt bättre för landslaget.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Drygt fyra år efter den plågsamma VM-kvalhösten med Hasse Backe är Finland i Ukraina på nytt. Landslaget har koll på var det lönar sig att slå till. "Det gäller att hitta rätt i kontringsspelet, säger Joona Toivio.

Finlands VM-kval står vid ett vägskäl direkt. Match ett gav en poäng, match två får knappast ge noll poäng.

Med det utgångsläget hade motståndet gärna fått heta något annat än Ukraina – Andrij Sjevtjenkos Ukraina som hemmaslog Schweiz och Spanien förra hösten och som följde upp med 1–1 i onsdagens VM-kvalstart mot Frankrike.

Höga insatser, svårt motstånd?

– De har ett väldigt dynamiskt och snabbt lag. De rör sig väldigt bra, anfaller med många spelare och spelar väldigt aggressivt, säger mittbacken Joona Toivio.

På Stade de France backade Ukraina hem, spelade med fembackslinje och satsade det mesta av krutet på att hålla tätt. Nu förväntar sig Finland en 180-gradersvändning.

– Om de pressar oss högt med sju till åtta spelare finns ytor att ställa om på. Det gäller att hitta rätt i kontringsspelet, säger Toivio.

"Inte speciellt muntert"

Ukraina är ett obekant motstånd för Finland. I förra VM-kvalet möttes nationerna för första gången någonsin.

Joona Toivio i landskamp mot Ukraina 2016.
Bildtext Joona Toivio spelade 90 minuter när Finland förlorade mot Ukraina 2016.
Bild: EPA

Det är tider som finländsk landslagsfotboll vill förtränga. När Finland senast var nere i Ukraina och förlorade senhösten 2016 var det misslyckade Hasse Backes sista match som förbundskapten.

– Det var väl inte speciellt muntert under den där perioden, men alla som var med då fick lära sig en hel del. I förra bortamatchen mot Ukraina var det ganska jämnt och om jag kommer ihåg rätt spelade vi rätt bra efter paus.

– Men jag har aldrig tänkt att vi springer omkring i ett kärr. Jag har alltid trott på vårt spel och att vi kan vinna matcher. Det är kanske annorlunda om det går tungt i klubblaget.

Teemu Pukki imponerar

Toivio tycker att Finland kan ta med sig en del saker från kvalpremiären. Kontringsspelet – exemplifierat av Teemu Pukkis 2–1-mål – och sättet som Finland stundtals hittade in mellan de bosniska lagdelarna var bra, men enligt mittbacken måste laget våga mer med bollen.

– I framför allt andra halvlek tappade vi bollen för enkelt. Då får motståndaren ofta greppet. Vi måste minimera misstagen.

Ukrainas största stjärna Oleksandr Zinchenko lyfter fram två saker när han ska berömma Finland.

– De står ut med sitt lagspel. Båda lagen litar på den kollektiva kraften. Dessutom har de en bra anfallare i Teemu Pukki. Han gör många mål. Men vi spelar på hemmaplan och om vi inte slår Finland betydde krysset mot Frankrike inte lika mycket, säger Manchester City-spelaren Zinchenko på det ukrainska fotbollsförbundets webbplats.

Söndagens VM-kvalmatch mellan Ukraina och Finland startar klockan 21.45. Yle Sportens direktrapportering från matchen startar ungefär tjugo minuter före avspark.

Ukraina–Finland

  • Vad: Andra matchen i kvalet till fotbolls-VM 2022.
  • Var: Olympiastadion i Kiev.
  • När: På söndag klockan 21.45
  • Senaste möten: Finland–Ukraina 1–2 (VM-kval 2017), Ukraina–Finland 1–0 (VM-kval 2016).
  • Ukrainas läge: Kraftig medvind för Andrij Sjevtjenkos landslag efter 1–1 mot Frankrike. Den förre storspelaren har varit förbundskapten sedan 2016 och föryngrat landslaget – 18 av 33 spelare som togs ut till samlingen är 25 år eller yngre. I Paris bestod startelvan av åtta spelare från Dynamo Kiev och Sjachtar Donetsk.
  • Finlands läge: Besvikelsen sken igenom efter krysset mot Bosnien-Hercegovina, men sett till hur mycket passivare och misstagsbenäget Finland blev i andra halvlek var 2–2 rättvist. Lagkaptenen Tim Sparv är adderad till listan med skadade nyckelspelare. Hur många förändringar blir det i startelvan? Kanerva har flaggat för att han lär rotera en del under samlingen.

Diskussion om artikeln