Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vettel arg och upprörd efter svaga kvalet – vill ändå inte skylla på nykomlingen Mazepin som bröt överenskommelsen: ”Med den mängden bilar blir det lätt en röra”

Från 2021
Uppdaterad 27.03.2021 22:05.
Sebastian Vettel.
Bildtext Sebastian Vettel.
Bild: xpbimages.com

18:e plats i säsongens första kval var inte vad Sebastian Vettel hade förväntat sig. Tysken gick miste om sitt sista försök i Q1 och fick aldrig chansen att förbättra sin placering. Jag kom knappt över linjen innan det blev gulflagg, säger Vettel.

Förväntningarna har varit höga på Aston Martin inför den här säsongen. Stallet som tidigare gick under namnet Racing Point hade ett starkt år 2020, och nu med fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel i en av bilarna finns chansen till ännu större framgångar.

Men i säsongens första kval gick åt skogen för Vettel som åkte ur redan i Q1. Vettel var en av förarna som påverkades mest av två incidenter. Dels var det motorproblem för Carlos Sainz som ledde till en gulflagg och dels Nikita Mazepins agerande.

Förarna har en överenskommelse om att inte passera varandra in till den sista kurvan före start- och målrakan men det var precis vad Mazepin gjorde. Han körde om flera bilar och när han sedan tryckte gasen i botten snurrade han i första kurvan och orsakade gulflagg.

Nikita Mazepin snurrar av banan i Bahrain.
Bildtext Nikita Mazepin snurrade av banan i slutet av Q1.
Bild: imago images/Nordphoto/ All Over Press

De andra tvingades då lätta på gasen och samtidigt försvann dyrbar tid. För Vettel betydde det att han inte kunde förbättra sin placering.

– Jag är arg och upprörd eftersom det inte var vårt fel att vi inte gick vidare. Men vi måste bara ta det här resultatet och göra det bästa i tävlingen.

– Vi borde ha varit betydligt snabbare. Jag kom knappt över linjen innan det blev gulflagg och då var det omöjligt att göra något, säger Vettel på F1:s webbplats.

Mazepin ovetande om vad som gäller

Vettel vill ändå inte skylla på Mazepin för att han bröt överenskommelsen.

– Sist och slutligen är det största problemet att vi måste köra så långsamt där för att få rätt temperatur i däcken. Med den mängden bilar på banan blir det lätt en röra, säger han.

Den ryske nykomlingen Mazepin säger i sin tur att han inte var medveten om att man inte ska passera andra bilar vid den sista kurvan.

– Jag har aldrig hört om den här överenskommelsen men framöver ska jag vara vaksam. Jag fick beskedet från stallet att tiden höll på att ta slut och om jag inte hade passerat några bilar skulle jag inte ha hunnit över linjen, säger Mazepin.