Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Ljuger statistik? Finland kan hoppas i kväll – Tim Sparvs frånvaro har oftast varit en garanti för svaga resultat

Från 2021
Tim Sparv i en landskamp mot Bosnien-Hercegovina.
Bildtext Med sina 80 landskamper är Tim Sparv en av landslagets mest rutinerade spelare.
Bild: Yle

Tim Sparv är inte så målfarlig, skicklig, snabb eller teknisk – men han är oerhört viktig. Hans betydelse för landslaget mäts bäst med en decibelmätare. Den rösten är tystad i kväll – och det är illavarslande för Finland.

Aj aj, kapten.

Pressmeddelandet från landslaget on tour kom som en smäll innan flyget mot Kiev ens hade lyft. Tim Sparv ska opereras nästa vecka och sen väntar (förhoppningsvis) en kortare rehab av knät.

Fotbollsfinland borde samlas i små, virusanpassade grupper och diskutera vad det här betyder inför kvällens kval. För det betyder.

Sparvs 34-åriga kropp sliter med hälsan. Den säger emot allt oftare numera – och det har egentligen varit problem från och till sedan den där Hasse Backe-hösten 2016.

Backes bryderier expanderade snabbt och var betydligt större än en skadad kapten, men även Markku Kanerva kan vittna om att Sparv är en kirurgiskt kalibrerad kompass när det gäller jakt på vinnarvana.

Kanerva har lett Finland i 29 tävlingsmatcher sedan starten av 2017. Sparv har spelat minuter i 20 av dem – och Finland har 15 segrar och ett snitt på 2,35 poäng per match.

Utan Sparv? En seger på nio matcher.

Ledarnas ledare?

Sparv är inte landslagets skickligaste spelare. Han är verkligen inte den mest målfarliga, tekniska eller snabba. Leta fler superlativ i ordboken – de lär inte ringa in Sparv. Men han är ändå en av de allra viktigaste.

Han har för länge sen insett sina begränsningar, omfamnat insikten att han inte blir Steven Gerrard och satsat allt på att maximera sig själv inom sina ramar.

Enkelt, rakt och redigt är Sparvs signum.

– Han är en av spelarna som man inte vill bli av med. Hans rutin hade gjort väldigt stor nytta mot Ukraina. Han skyddar mittbackarna och är viktig i Finlands spelstil. På fasta situationer är han nyttig med sin längd och dessutom är han en ledare, säger Yle Urheilus expert Olli Huttunen.

Ledarnas ledare, till och med.

Elitfotbollen stod kvar naken på planen och ropade

Tim Sparvs betydelse för landslaget mäts bäst med en decibelmätare.

Mycket gott har den här pandemin verkligen inte gett mänskligheten, men den slet upp dörren till hur fotboll spelas – med stämbanden. Vändkorsen reglades, elitfotbollen stod naken kvar på planen och ropade.

Det är en lärdom som alla ungdomslag borde ta till sig. Kommunikation är extremt viktigt – och Tim Sparv är en provkarta för hur det kan låta.

Sparv har under årens lopp berättat om sin roll och sitt ledarskap. På planen har han hela spelet runt sig och styr med röstvolym. Med gapande tomma läktare har vi fått en bekräftelse på hur han är landslagets klara kommunikativa ledare.

Patrullerar framför backlinjen

Det finns inga statistikföretag som mäter sånt. De slänger sig med begrepp som expected goals, golden zone och spelytor. Passningsprocenter, löpfart och avslutsexakthet mäts med mikroskop.

Tim Sparv patrullerar framför egen backlinje och vrålar som en löjtnant. Den rösten kommer inte att eka mellan den ukrainska Olympiastadions betongväggar – och det har under Kanervas period som förbundskapten varit en garanti för svaga resultat.

Ljuger statistik? Finland kan bara böna och be om det i kväll.

Poäng krävs mot Andrij Sjevtjenkos utvecklingsbara, unga och ukrainska landslag. Annars står Finland kvar i startblocken när de andra redan har accelererat i det här VM-kvalet.

Diskussion om artikeln