Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Herrarnas femmil – ska någon lyckas utmana Iivo Niskanen?

Från 2021
Uppdaterad 28.03.2021 13:11.
Programmet är inte längre tillgängligt
FM på skidor, herrarnas 50 km (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På söndagen avslutas skid-FM i Ristijärvi med två delikatesser. Damerna åker tre mil och herrarna fem mil i förhållanden som riskerar att bli riktigt tunga. Iivo Niskanen gäller som klar förhandsfavorit på femmilen, men kommer att tvingas ge järnet för att vinna.

Ett vårligt före är att vänta i Ristijärvi idag – vårligt skidföre av det verkligt tunga slaget.

Det har hänt förr, ganska ofta egentligen, när det handlar om drottnings- och kungssträckorna. Att den avslutande dagen vid säsongens sista, sena, FM blir varm, tungåkt och blöt.

Söndagen kommer att vara arbetskrävande och kämpig för de talrika deltagarna. Herrarna på startlistan är 166 till antalet.

50 km fri teknik med intervallstart, i TV2 och på Arenan klockan 13.30

Kommentatorer: Leif Lampenius och Tage Ray

Efter att damerna åkt sin tremil i tämligen hyfsade förhållanden kan herrarna råka ut för någonting riktigt utmanande.

När femmilen kommer igång borde molntäcket redan ha spruckit upp. Temperaturen i skuggan kan under den långa tävlingens gång stiga till 8-9 grader.

Det kan bli en trippelsegrare även på herrsidan. Då handlar det om Iivo Niskanen.

Ristomatti Hakola kan ändå göra den delikata chansen svår att förverkliga för Niskanen. Och Perttu Hyvärinen spillde inte heller allt krut i lördagens stafett.

Som alltid handlar det som helhet om ett svårtippat sällskap. Ett femtiotal åkare kan anses ha chans att nå en plats bland de femton bästa. "Efter åkta 40 börjar det hela" är en sanning som håller streck, vår efter vår.

Remi Lindholm, som gjorde en bra fristilstremil i U23-VM, gör en intressant start. Alexander Ståhlberg, stark i stafetten igår, går sin första femmil någonsin. FSS garde av unga framtidsåkare är digert också i dagens möjligtvis händelserika FM-lopp.

Diskussion om artikeln