Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen gav grönt ljus för restaurangstängning i tre veckor till – gäller inte Åland

Från 2021
Uppdaterad 28.03.2021 18:18.
Programmet är inte längre tillgängligt

Riksdagen har beslutat att förlänga nedstängningen av restauranger och kaféer i tre veckor, till den 18 april.

Det tidigare beslutet om stängning gällde fram till i dag, och därför måste riksdagen samlas undantagsvis till plenum på en söndag för att behandla frågan.

Presidenten stadfäste lagen på söndagen och lagen börjar gälla vid midnatt på söndagen.

Gäller inte på Åland

Regeringen utfärdade också en förordning om i vilka områden nedstängningen gäller. Nedstängningen av restauranger gäller i hela landet förutom på Åland, i Södra Österbotten, Kajanaland och i Mellersta Österbotten.

I Lappland gäller nedstängningarna bara i Kittilä kommun. Begränsningarna gäller nu alltså också Norra Savolax och Norra Karelen, vilket inte var fallet tidigare.

Huvudprincipen har varit att nedstängningen huvudsakligen gäller i regioner som befinner sig i coronaepidemins spridnings- eller accelerationsfas. .

Det ska även framöver vara tillåtet att sälja ut mat från restaurangerna. På de områden där restaurangerna inte stängs för kunder, ska alkoholförsäljningen ändå fortsättningsvis avslutas klockan 22 och restaurangerna ska stänga klockan 23.

Också smittskyddslagen behandlades

Riksdagen beslutade också om en temporär ändring av smittskyddslagen. Ändringen preciserar kommunens och regionförvaltningsverkens möjligheter att temporärt kunna stänga lokaler avsedda för kunder eller deltagare.

Dylika lokaler är exempelvis gym, badinrättningar och inomhuslekparker.

Riksdagen diskuterar också ett förslag om fortsatta kostnadsstöd till företag. Enligt regeringens beräkningar kommer 70 miljoner euro kompenseras till företagen för nedstängningen under den treveckorsperiod som nu inleds.

Målet är att företag kunde ansöka om stödet i maj. Stödet skulle ansökas från Statskontoret.

Källor: STT, pressmeddelande från Arbets- och näringsministeriet

Artikeln uppdaterades 18.15 med information om att presidenten stadfäste lagen och med information om på vilka områden nedstängningen av restauranger gäller.