Kurdiska SDF-styrkor har inlett en militäroperation i al-Hol – flyktinglägret som har blivit "ett epicentrum för IS"
Kurdiska SDF-styrkor har gripit ett 30-tal män och kvinnor i flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Säkerhetsoperationen väntas pågå i flera dagar, då SDF försöker få bukt med terrorgruppen IS i lägret. IS misstänks för tiotals mord i al-Hol, för insmuggling av vapen och utsmuggling av familjer.
Lägret al-Hol upprätthålls av det självstyrande kurdområdet i nordöstra Syrien, framför allt av dess SDF-styrkor. Den militäroperation som nu pågår i lägret stöds av den USA-ledda militärkoalitionen i regionen.
På lördag morgon hade största delen av den administrativa och humanitära personalen i al-Hol uppmanats att lämna lägret och på lördag eftermiddag uppgav nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), att 30–40 män och kvinnor gripits i och omkring lägret.
Gripandena fortsätter enligt SOHR, som uppger att det bland de gripna finns både syrier och utlänningar som misstänks vara IS-anhängare. Enligt en anonym SDF-källa väntas säkerhetsoperationen pågå i åtminstone tio dagar.
Al-Hol har utvecklats till ett "IS-epicentrum"
Det har skett ett 40-tal mord i al-Hol-lägret bara i år, som IS misstänks stå bakom. Situationen i lägret förvärras dag för dag, rapporterar Danmarks radio, med hänvisning till både FN-organisationer och andra experter.
IS misstänks för både smuggling av vapen in i lägret och smuggling av fångar ut ur lägret. DR citerar SDF-talesmannen Kino Gabriel som säger att al-Hol-lägret har utvecklats till ett "IS-epicentrum".
"Al-Hol utgör ett hot mot regionen, grannländerna och världen"
Hawar News Agency (ANHA) som är en kurdisk nyhetssajt baserad i nordöstra Syrien beskriver Al-Hol, med sina IS-familjer, som ett hot mot den här regionen, mot grannländerna och mot hela världen. Också det närliggande Roj-lägret beskrivs som ett motsvarande hot.
– Under senare tid har morden och rymningarna ökat i al-Hol och det har varit uppenbart att IS och IS-familjerna omgrupperar. Det här utgör en stor fara för människor i regionen och för grannländerna, säger också den lokala klanledaren Basman Nayef al-Aboud.
Enligt ANHA bor det, enligt den senaste statistiken, drygt 60 000 människor i lägret. Strax över hälften av dem är irakier och strax över 20 000 av dem syrier. Dessutom finns där över 2 500 utländska IS-familjer, enligt ANHA.
I december i fjol hämtade Finlands utrikesministerium hem två mammor och sex barn från al-Hol. Före det hade några barn och kvinnor återvänt från lägret till Finland i tre olika etapper.
Enligt Utrikesministeriet befinner sig fortfarande femton finländska barn och cirka fem mammor på läger i nordöstra Syrien. Det är aningen oklart om några av dem befinner sig i al-Hol, eller om de alla flyttats till lägret Roj, som ska vara aningen säkrare och mer välorganiserat.
Källor: AFP, DR, ADHA, Yle, um.fi