Riksdagens generalsekreterare: Begränsningarna i rörelsefriheten kan tidigast börja gälla om två veckor
Just nu ser det ut som att begränsningarna i rörelsefriheten kunde börja gälla i Åbo och i huvudstadsregionen tidigast vecka 15, det vill säga veckan som inleds måndagen den 12 april. Det bekräftar riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola till Yle Uutiset. Ännu väntar en process med många steg. Nästa steg är att lagförslaget behandlas i riksdagsutskotten.
Under söndagens riksdagsplenum kritiserade bland annat Ben Zyskowicz (Saml) och Kimmo Kiljunen (SDP) Yles rapportering i fråga om riksdagsprocessen kring begränsningarna i rörelsefriheten.
Enligt riksdagsledamöterna har rapporteringen gett sken av att frågan inte går vidare, eftersom riksdagen inte har plenum före påskhelgen.
I den här artikeln öppnar vi upp hur behandlingen av lagförslaget framskrider.
Utskotten fortsätter behandla lagförslaget under påskveckan
Riksdagen har inget plenum nästa vecka, men lagförslaget kommer ändå att behandlas i utskotten.
– Riksdagen jobbar hela nästa vecka, säger Paavola.
I normala fall skulle utskotten inte samlas under påskveckan, men situationen är en annan nu på grund av coronaläget.
– Plenum är ofta det som syns mest utåt av riksdagens arbete, men utskotten jobbar på hela tiden i bakgrunden, säger Paavola.
Innan begränsningarna i rörelsefriheten kan tas upp i plenum ska förvaltningsutskottet ge ett betänkande i frågan.
För betänkandet behöver förvaltningsutskottet utlåtanden av grundlagsutskottet, kulturutskottet, ekonomiutskottet och social- och hälsovårdsutskottet, säger Paavola.
Paavola bedömer att förvaltningsutskottets betänkande kunde gå vidare tidigast den 9 april, det vill säga tisdagen efter påsken.
Färdigt blir det ännu inte då, eftersom betänkandet ska behandlas två gånger i utskottet. Den andra sessionen kan äga rum tidigast på den tredje dagen efter den första behandlingen.
– Om betänkandet fås på bordet på tisdag efter påsken, kan den andra sessionen ske tidigast på fredag samma vecka, säger Paavola om processen.
På förhand kan man inte veta om det framförs invändningar under processens gång. Enligt Paavola är förvaltningsutskottets betänkande i nyckelroll med tanke på ifall lagförslaget går vidare.
– Grundlagsutskottets utlåtande är också mycket viktigt eftersom lagförslaget innefattar så hårda begränsningar i grundläggande rättigheter.
I kraft tidigast vecka 15
Paavola säger att lagförslaget nästa gång behandlas i riksdagens plenum i slutet av veckan efter påskhelgen. Efter det ger statsrådet ännu en förordning om hur lagen ska tillämpas.
Om lagförslaget går igenom kunde begränsningarna i rörelsefriheten träda i kraft tidigast vecka 15, enligt Paavola.
– Lagstiftningsprocessen tar sin tid. Det står i grundlagen. Processen kan inte försnabbas från fall till fall eller på annat sätt heller.
Paavola säger att det ser ut att bli långa och svåra mötesdagar.
– Det här är ingen lätt sak för utskotten att förbereda, säger Paavola.
Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Eduskunnan pääsihteeri: Liikkumisrajoitukset saataisiin voimaan aikaisintaan kahden viikon päästä – eduskunta työstää lakiesitystä" skriven av Anna Näveri. Översättningen gjordes av Saga Mannila.