Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dramatisk avslutning på viktiga kvalmatchen – Finland fixade en poäng efter Teemu Pukkis straffmål

Från 2021
Uppdaterad 29.03.2021 06:55.
Pukki med bollen mot Ukraina.
Bild: AFP / Lehtikuva

Finland klarade minimimålsättningen borta mot Ukraina. Laget reste sig efter en kalldusch i den 80:e minuten och fixade en poäng. Teemu Pukki blev Finlands målskytt på straff.

Efter krysset i premiären mot Bosnien-Hercegovina stod Finland vid ett tidigt vägskäl i VM-kvalet. Landslaget behövde poäng borta mot Ukraina och en förlust skulle göra kvalhösten väldigt svår.

Och poäng blev det efter ett sent drama. Matchen var länge ett sömnpiller men tände till ordentligt på slutet.

Ukraina tog ledningen i den 80:e minuten men Finland repade sig. Två minuter före full tid fick Finland en straff då Teemu Pukki revs ner.

Pukki tog själv hand om straffen och han dunkande in målet som räddade en viktig kvalpoäng för Finland.

– Det var en klar straff och rött kort. Det var en svag insats av deras back, säger Pukki till Viaplay.

Finland får se resultatet som en vunnen poäng. Ukraina dominerade under långa stunder även om laget inte kom in med den tokforcering som förväntades.

– Vi kan inte vara nöjda med hur vi spelade. Vi klarade inte av att hålla i bollen. Ukraina förde matchen och vi tvingades försvara mycket, säger Pukki.

Ukraina tog över ju längre matchen led

I början av matchen stod Finland rätt i försvaret och hemmalaget kom inte till många lägen. Men ju längre matchen led desto mer tog Ukraina över. Laget anföll med många spelare men skotten kom ofta från distans.

Efter paus hade Finland några pigga minuter och Robin Lod fick två chanser. Först blockerades hans skott efter en kontring och sedan hade USA-proffset en frispark som gick utanför.

Även om bollen ofta var på Finlands planhalva i andra halvlek så var Ukrainas anfall inte speciellt vassa. Matchen såg ut att bli mållös men i slutet förändrades allt.

Ukraina tog ledningen i den 80:e minuten då Junior Moreaes högg på ett inlägg från kanten och stötte in bollen.

Arajuuri bommade två jättelägen

Finland vek ändå inte ner sig efter det tunga baklängesmålet. Laget satsade framåt och Paulus Arajuuri kunde ha nätat två gånger. Först nådde han inte fram på Lods frispark och sedan nickade han i stolpen.

– Jag fick två bra bollar och borde verkligen ha gjort mål. Det grämer, säger Arajuuri.

Men Finland skulle alltså få ett mål till slut. Vitalij Mykolenko fick hjärnsläpp och rev ner Teemu Pukki straffområdet.

Pukki satte bollen i det nedre hörnet och Ukrainas målvakt Heorhiy Bushchan var chanslös.

– Vi visste vilken nivå Ukraina håller och hur tuffa de är på hemmaplan. Jag är nöjd med hur vi försvarade och därför smakar den här poängen bra, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Tidigare på söndagen vann Frankrike borta mot Kazakstan med 2–0 och leder gruppen på fyra poäng. Ukraina och Finland har två poäng var efter två spelade matcher.

Resultat:

Ukraina – Finland 1–1 (0–0)
80´ Junior Moraes 1–0
89´ Teemu Pukki 1–1

Kazakstan – Frankrike 0–2 (0–2)
20´ Ousmane Dembele 0–1
44´ Sergiy Malyi (självmål) 0–2

Diskussion om artikeln