Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vaccineringarna med Astra Zeneca återupptas i dag – tillsvidare bara bland äldre

Från 2021
Uppdaterad 29.03.2021 08:07.
Astra Zeneca -rokotetta valmistava sairaanhoitaja Porvoon rokotuskeskuksessa. 18.3.2021.
Bildtext Astra Zenecas vaccin börjar åter ges personer över 65 år.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

På måndag börjar man igen ge av Astra Zenecas coronavaccin i Finland. Tillsvidare är det ändå bara personer över 65 som får det. Utredningarna om eventuella biverkningar bland yngre fortsätter.

Man har upptäckt en aning fler allvarliga blodproppssymtom hos personer som fått Astra Zenecas vaccin i både Norden och övriga Europa.

Det handlar bland annat om normalt mycket ovanliga störningar som djup ventrombos och lungemboli.

I Finland har ett par misstänkta fall inrapporterats.

- Europeiska läkemedelsmyndigheten undersöker fortfarande hur sällsynt och allvarlig skadeverkningen är. EMA har sagt att vaccinets nytta är stor i förhållande till dess eventuella biverkningar, sa Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd THL, till Yle i morse.

Utredningarna fortsätter

I hälsomyndigheternas utredningar har det visat sig att vaccinet är tryggt för personer över 65 och därför återupptar man nu vaccineringarna bland dem.

När de gäller de yngre åldersgrupperna fortsätter granskningen alltjämt och det är oklart om och i så fall när man kan börja ge Astra Zenecas vaccin till dem igen.

Preparatet undersöks för närvarande på många håll, också i Finland vid Helsingfors universitet och Åbo universitet. Vid THL undersöker man signaler på eventuella biverkningar med hjälp av hälsovårdsregister.

Enligt Nohynek har forskare hittills bedömt att det handlar om en autoimmun reaktion.

- Forskarsgrupper i Tyskland och Norge har observerat att vaccinet eventuellt utlöser vissa antikroppar, men det handlar om en extremt sällsynt situation. Det finns vissa signaler som går att identifiera hos de som vaccinerats och när de observeras tillräckligt tidigt kan vården hjälpa. De här resultaten kräver ändå ytterligare tester för att fastställa om så verkligen är fallet eller om det endast handlar om en hypotes, sa Nohynek.

I Finland väntar man sig få riktigivande utlåtanden från Europeiska läkemedelsmyndigheten efter påsk. Då möts en expertgrupp i vaccinsäkerhet vid EMA.

Oklar andra dos

Det är också oklart om de som fått sin första vaccindos med Astra Zeneca också ska få den andra dosen med samma produkt.

- Som tur är har vi alltjämt tid att se över detta. Det andra dosen ges först 12 veckor efter den första, sa Nohynek till nyhetsbyrån STT.

Enligt THL har man vaccinerat 180 000 personer i Finland med det svensk-brittiska bolagets vaccin mot covid-19. Av dem är ungefär 75 procent under 65 år.

Artikeln uppdaterades kl. 8.01 med citat från Nohyneks intervju till Yles morgon-tv.

Diskussion om artikeln