Yle-enkät: Stor majoritet av finländarna är för begränsningar i rörelsefriheten – forskningschef: "Vi är nästan skrämmande eniga"
Också i huvudstadsregionen och Åbo, som skulle drabbas av begränsningarna, är nästan två tredjedelar för att rörelsefriheten begränsas. Om man ser på de politiska partierna är Centeranhängarna mest positiva till begränsningarna, medan stödet bland Sannfinländarna är betydligt mindre.
- Den stora enigheten bland finländarna överraskar mig, vi är nästan skrämmande eniga, säger Juho Rahkonen som är forskningschef vid Taloustukimus.
Taloustutkimus undersökning visar att nästan tre fjärdedelar eller 72 procent av finländarna är för de här begränsningarna i rörelsefriheten. Knappt en fjärdedel, alltså 23 procent, är emot dem. Sex procent vet enligt undersökningen inte vad de ska tycka om begränsningarna.
Överraskande många som skulle drabbas av restriktionerna stöder dem
Enligt Juho Rahkonen beror det stora stödet för begränsningarna i rörelsefriheten på att finländarna litar på auktoriteter och myndigheter - om Institutet för hälsa och välfärd kommer med rekommendationer, vill man också följa dem.
- Finländarna är rädda för att viruset fortsätter sprida sig och att epidemin aldrig tar slut. Dessutom tror jag att många anser att de här begränsningarna inte påverkar just dem så mycket. Men samtidigt är det ju ändå en hel del som är emot de här begränsningarna, säger han.
Bland dem som verkligen skulle drabbas av de här begränsningarna är stödet för begränsningarna ändå något mindre - i huvudstadsregionen är knappt två tredjedelar, 64 procent för begränsningarna, i Åbo är siffran 65 procent.
- Jag är överraskad över att så pass många i huvudstadsregionen och Åbo stöder begränsningarna. De kommer ju att drabbas hårt om begränsningarna blir verklighet, säger Rahkonen.
Störst är stödet i mindre städer och kommuner med färre än 50 000 invånare. Där är hela 77 procent för de nya begränsningarna.
Hela 80 procent av dem som bor i Östra och Norra Finland stöder begränsningarna.
- Det är ju lätt att vara för begränsningar som inte drabbar en själv. Stödet för begränsningarna i rörelsefriheten är störst i norra och östra Finland, regioner som inte alls påverkas av restriktionerna - förutom kanske då det kommer till turismbranschen.
Centerpartiets anhängare mest positiva till begränsningarna, Sannfinländarna mest negativa
Taloustutkimus undersökning visar att finländarna i stort är för begränsningar i rörelsefriheten, men det finns ändå skillnader mellan olika grupper inom samhället.
Om vi ser på partistödet så finns det stora skillnader i hur stort stödet för begränsningarna är.
Centerns anhängare är mest positiva till begränsningarna. Av dem som skulle rösta på Centern om det var val i dag, svarar hela 91 procent att de stöder begränsningarna.
- En stor del av Centerns anhängare bor ju utanför de drabbade områdena, så det här kan spela en roll för det enorma stödet. De flesta centerpartister drabbas inte själva, säger Rahkonen.
Mer än hälften inom alla partier stöder begränsningarna
Men stödet för begränsningarna i rörelsefriheten är ändå stort bland alla partier. Det gäller även oppositionspartierna.
Inom Samlingspartiet stöder 63 procent begränsningarna, medan 56 procent av Sannfinländarna är för dem.
- Det finns ingen grupp vars åsikter egentligen står ut i den här undersökningen, säger han.
Folk som normalt har rest mycket, som har ett rikt socialt liv och som till exempel har besökt många evenemang - de anser själva att de har mera att förlora och därför är de emot stränga restriktioner
Också unga är för begränsningar i rörelsefriheten - högt uppsatta kritiska
Regeringen har tidigare sagt att man med de nya begränsningarna i synnerhet vill åt unga som festar och hänger i köpcentrum. Undersökningen visar ändå att också unga är för begränsningarna, enligt undersökningen.
Mest kritiska är 24-34-åringarna, 60 procent inom den gruppen säger sig stödja dem. Begränsningarna är mest populära bland de äldre, i gruppen 65-79 stöder hela 82 procent dem.
Regeringens förslag har fått en del kritik för att gynna medelklassen och i högre grad drabba personer som redan är ensamma och utsatta.
Det här syns ändå inte i undersökningen. Välbärgade och personer som innehar höga poster är i förhållande mer kritiska till begränsningarna än till exempel låginkomsttagare.
- Folk som normalt har rest mycket, som har ett rikt socialt liv och som till exempel har besökt många evenemang - de anser själva att de har mera att förlora och därför är de emot stränga restriktioner, säger Rahkonen.
Enligt honom är medelklassen i själva verket rätt så missnöjd med restriktionerna. Av dem som har en ledande position inom arbetslivet är till exempel bara drygt hälften för begränsningar i rörelsefriheten.
De som drabbas hårdast av restriktionerna är inte mest kritiska
Rahkonen tycker att det är förvånande att många av de grupper som drabbas hårdast av begränsningarna inte är mest kritiska till dem.
- Unga kvinnor är bland dem som drabbas allra hårdast av begränsningarna. De jobbar i hög grad inom servicebranschen och turismbranschen som helt stänger ner om begränsningarna blir verklighet, men de är ändå för begränsningarna, säger han.
En annan grupp som drabbas hårt av restriktionerna är de som bor ensamma. Också bland dem stöder nästan tre fjärdedelar begränsningar i rörelsefriheten.
Taloustutkimus intervjuade 1 606 personer under tiden 26 till 29 mars 2021. Felmarginalen är ungefär två och en halv procent åt båda hållen.