Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En del av Kristinegatan i Åbo omvandlas till gågata i sommar – stadscentrumföreningen är orolig över bilisternas förbindelser till centrum

Från 2021
Kristinegatan i december 2020.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Åbo stadsmiljönämnd beslöt förra veckan att Kristinegatan ska omvandlas till gågata. Enligt Åbo stadscentrumförening försämras tillgängligheten i centrum.

Närmare bestämt handlar det alltså om att vägsträckan som finns mellan Eriksgatan och Slottsgatan ska bli gågata i sommar. Åbo stadsmiljönämnd godkände planerna på försöket förra veckan.

Genomfart förbjuds på gatan, och planteringar och bänkar införs. Dessutom blir det förbjudet att parkera vid vägkanten under tiden som försöket pågår i juli och augusti.

Enligt Åbo stadscentrumförening måste centrum vara lätt att ta sig till också med privatbil.

– Centrum tävlar med närliggande köpcentrum, dit man huvudsakligen tar sig till med bil. Det är viktigt att också komma ihåg utbölingarnas köpkraft och deras tillgänglighet till Åbo centrum, konstaterar föreningens styrelse i ett pressmeddelande.

Åbo stadscentrumförening motiverar sin ståndpunkt bland annat med en utredning som utfördes av Åbo yrkeshögskola i fjol. Enligt utredningen står bilister för 46 procent av de pengar som används i centrum.

Föreningen stöder utvecklingen av centrum men hoppas att tillgängligheten för bilisterna bibehålls.

Artikeln baserar sig på Osa Turun Kristiinankatua muuttuu kesän ajaksi kävelykaduksi – ydinkeskustayhdistys huolissaan yksityisautoilijoiden kulkuyhteyksistä skriven av Eino Kossila. Artikeln översattes av Pontus Nyqvist.

På andra språk

Diskussion om artikeln