Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ovanligt slarviga försvaret och nya formationen i VM-kvalinledningen förbryllar experten Jani Lyyski: ”Jag är inte övertygad – blev lite virrvarrigt”

Från 2021
Teemu Pukki firar mål.
Bildtext Teemu Pukki fixade kvitteringsmålet mot Ukraina från straffpunkten.
Bild: Sergey Dolzhenko / EPA-EFE / All Over Press

Två matcher spelade i VM-kvalet – två poäng i bagaget. Fotbollsherrarna inledde kvalet till Qatar 2022 med kryss mot både Bosnien-Hercegovina och Ukraina. Det senare ska man vara nöjd med, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Efter ett lyckat EM-kval och en solid insats i Nations League-gruppen i B-ligan var det många som hade skruvat upp förväntningarna inför VM-kvalet, som för Finlands del körde igång i onsdags.

Men allt gick inte riktigt enligt planerna. Det normalt så defensivt starka laget var stundvis riktigt illa ute mot Bosnien-Hercegovina, tappade en 2–1-ledning och fick nöja sig med en poäng.

Borta mot Ukraina – som i sin tur skrällkryssade mot Frankrike i den första matchen – var 1–1 mer godkänt med tanke på matchbilden. Det tycker åtminstone Yle Sportens fotbollsexpert Jani Lyyski.

– Helt hyfsat, helt okej, summerar han insatsen på måndagen.

– Mot Bosnien-Hercegovina skulle det ha varit viktigt med tre poäng i och med att det var en hemmamatch, men nu lyckas det inte riktigt. Kvitteringen var sur. Men att man hämtar upp ett underläge mot Ukraina ska man vara hyfsat nöjd med.

Jani Lyyski, IFK Mariehamn
Bildtext Jani Lyyski.
Bild: All Over Press

Det som lämnade en bitter smak i munnen var framför allt försvarsinsatsen.

– Som lag har Finland varit otroligt stabilt bakåt och det har lagt grunden för allt annat. Därför är jag besviken på hur det såg ut mot Bosnien-Hercegovina. Jag är inte van vid att man på hemmaplan tillåter motståndarna att få så där många chanser, säger Lyyski och tillägger:

– Å andra sidan så var det ganska mycket individuellt slarv som orsakade det, men jag är ändå lite besviken.

Hur mycket tror du att det påverkade att det var en ny kille som stod mellan stolparna? Jesse Joronen ersatte skadade Lukas Hradecky i startelvan, och backarna är kanske vana vid att ha honom där?

– Jag tror och hoppas att det inte påverkade alls. Möjligtvis i början. Det brukar påverka mer om man tvingas göra många byten. Då blir det lite virrvarrigt. Joronen har visat att han är en fullgod ersättare, slår Lyyski fast.

"Att köra med 4-4-2 har varit ett vinnande koncept"

Däremot kan Tim Sparvs frånvaro ha märkts, tror Lyyski.

– Det spelar självklart in om kaptenen är borta. Sen så har det varit lite rotation i laget och så är det lite slarv på individuellt plan. Det är inte ett strukturellt problem. Tvärtom visade de att de kan studsa tillbaka snabbt. Mot Ukraina såg det redan mycket bättre ut, säger Lyyski.

Tim Sparv i landslaget.
Bildtext Tim Sparv är knäskadad och missade matchen mot Ukraina. Matchen mot Bosnien-Hercegovina inledde han på bänken.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Landslagets chefstränare Markku Kanerva gick i båda matcherna in för att spela med en 3-5-2-formation – i motsats till 4-4-2 som landslaget använde under det framgångsrika EM-kvalet. Många har frågat sig varför ”Rive” valt att göra så.

– Jag är också en av dem som ställt sig väldigt kritiskt till den här formationen, medger Lyyski och förklarar:

– Det är inte många av de här killarna som är vana vid att spela i den här formationen i sitt klubblag och att sen komma till landslaget och göra det. Det är lite upp och ner, lite blandat. Men de har tagit vissa kliv framåt i sitt sätt att spela med fem- eller trebackslinje.

– Att köra med 4-4-2 har ändå varit ett vinnande koncept, så jag är väl inte helt övertygad ännu. Men jag hoppas att jag hinner bli överbevisad.

Markku Kanerva.
Bildtext Markku Kanerva har bytt formation inför VM-kvalet.
Bild: EPA

Så om du säger att du ännu ska bli överbevisad så tror du med andra ord att Kanerva kommer att fortsätta köra med samma formation?

– Det är mycket som tyder på det. Jag menar, han har testat det i träningsmatcher och nu använder han det i tävlingsmatcher i ett VM-kval. Då verkar han verkligen vilja utvärdera hur det fungerar. Chansen, eller risken, är nog ganska stor för att han kommer att fortsätta, säger Lyyski.

Det är lätt att fokusera på de negativa aspekterna i de två matcherna. Men Lyyski understryker också att det finns mycket att vara nöjd med.

Teemu Pukki stod för Finlands samtliga tre mål i matcherna. Dessutom visade Robin Lod framfötterna.

– Och så har vi Glen Kamara som kommer att bli en världsstjärna. Ryggraden man brukar tala om finns där. Att vi har en målvakt i Joronen som kan komma in och spela så där bra när ettan är skadad – det ser mycket bra ut. Så vi ska fortsätta förvänta oss bra prestationer.

Landslagssamlingen fortsätter fram till onsdag för landslagets del. Finland möter då Schweiz i en träningsmatch. Albin Granlund, som skadade sig i matchen mot Ukraina, har lämnat samlingen, meddelade landslaget på måndagen.

Diskussion om artikeln