Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagens presidium vill att revisionsverkets generaldirektör Tytti Yli-Viikari stängs av från sin tjänst

Från 2021
Uppdaterad 29.03.2021 14:13.
Tytti Yli-Viikari sitter vid ett bord.
Bildtext Tytti Yli-Viikari har fått kritik för hur hon spenderat statens pengar.
Bild: Lehtikuva

Riksdagens talmän hörde på måndagen generaldirektör Tytti Yli-Viikari gällande hur hon använt statliga pengar och hur uppståndelsen påverkar revisionsverkets ställning.

Talmännen föreslår att Yli-Viikari suspenderas så länge som förundersökningen pågår. Förslaget ska nu tas upp av riksdagens kanslikommission.

Centralkriminalpolisen har tidigare meddelat att de inleder en förundersökning gällande revisionsverkets verksamhet. Två personer är misstänkta i fallet. CKP vill inte kommentera brottsrubriceringen.

– Förundersökningen är i ett så tidigt skede att brottsrubriceringen inte är helt klar. Men någon form av brott mot tjänsteplikt är det fråga om, säger polisinspektör Tommi Reen vid Centralkriminalpolisen till Svenska Yle.

Enligt Yle Uutisets uppgifter har Yli-Viikari fått tid att bekanta sig med talmännens förslag och sammanställa ett eventuellt bemötande.

Det skulle innebära att kanslikommissionen inte fattar ett beslut under sitt möte på tisdag.

Riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) kommenterar inte saken närmare just nu. Hon har lovat att svara på frågor under en presskonferens efter kanslikommissionens möte på tisdag eftermiddag.

Kritik för sin penninganvändning

Yli-Viikari har under de senaste dagarna fått frän kritik för hur hon har använt statliga pengar.

I fredags rapporterade Ilta-Sanomat att man på revisionsverkets räkning till exempel köpt skönhetstjänster till Yli-Viikari för över 4 700 euro.

Hon kritiseras också för bland annat dyra tjänsteresor och användningen av flygpoäng.

Yli-Viikari själv nekar till att hon skulle ha gjort sig skyldig till tjänstebrott.

Generaldirektören för Statens revisionsverk utnämns av riksdagen. Tanken har varit att Yli-Viikari skulle sitta kvar på posten till slutet av det här året.