Stora Enso slutar skicka cellulosa till Xinjiang – Hongkongbaserad tidning rapporterar om att bolagets cellulosa förädlas till viskos i fabriker i närheten av "omskolningsläger"
Skogsbolaget Stora Enso meddelar att de slutar tillverka cellulosa som enligt rapporter har exporterats till Xinjiang i Kina där uigurer utsätts för människorättskränkningar och tvångsarbete.
Den var den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post sompå söndagen rapporterat att Stora Enso exporterar så kallad dissolvingmassa till Xinjiang. Massan används vid tillverkning av kläder.
Stora Enso tillverkar massan vid fabriken i Joensuu. Enligt South China Morning Post gör man viskos av massan vid enorma fabriker som finns alldeles i närheten av arbets- och omskolningsläger för uigurer. Största delen av massan som förs till Xinjiang härstammar enligt tidningen från Finland.
Internering och människorättsbrott
Internationella observatörer och människorättsrörelser har rapporterat om interneringen av uigurerna som är i minoritet i Xinjiang. Man bedömer att minst en miljon uigurer finns i lägren där det utförs tvångsarbete och där kvinnor steriliserats.
Kina har tillbakavisat beskyllningarna om tvångsarbete och människorättsbrott.
Över tjugo aktivistgrupper sade i ett gemensamt uttalande i september 2020 att uigurerna utsätts för brott mot mänskligheten och folkmord i regionen Xinjiang i Kina.
USA, Kanada och Nederländerna säger att Kinas aktioner i Xinjiang kan jämföras med folkmord. Statsminister Sanna Marin (SDP) har på Twitter sagt att Kina bryter mot de mänskliga rättigheterna och utsätter minoriteter för förtryck.
Stora Enso säger att det strategiska beslutet om att upphöra med dissolvingmassa fattades i slutet av 2020. Företaget säger sig ha tittat på frågan ur ekonomisk synvinkel samt ur ett hållbarhetsperspektiv. Beslutet att upphöra med massaproduktionen i Joensuu inga personaleffekter vid fabriken.
Svenska Yle har utan resultat försökt nå Stora Enso.
Klädföretag utsätts för bojkottkrav
Bolaget säger sig återkomma till frågan under senare hälften av april i samband med att resultatet för första kvartalet publiceras.
Textilproduktionen i Xinjiang har uppmärksammats internationellt och den svenska klädjätten H&M utsattes för krav på bojkott i Kina efter att bolaget på sina webbsidor uttryckt oro över att uigurer tvingas att arbeta inom bomullsproduktionen i Kina.
I Finland har Finnwatch frågat sig om Marimekko har gett efter för kinesiska bojkottkampanjer. Marimekko har tidigare på sin webbplats meddelat att bolaget på grund av människorättsbrott inte godkänner bomull från Xinjiang. Nyligen har det här beskedet tagits bort från Marimekkos webbsidor. Finnwatch frågar sig om det här var ett resultat av den kinesiska kampanjen.
Förtydligande 29.3.2021 kl. 17.25: I en tidigare rubrik kunde man få bilden av att Stora Enso slutar med cellulosaexporten till Xinjiang efter South China Morning Posts avslöjande. Det stämmer inte. Bolaget beslöt om att avveckla exporten till Xinjiang hösten 2020.
Källor: STT, Yle Uutiset