Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Watt Nytt - för dig som vill hänga med

Från 2021
Det här är Watt Nytt! - Spela upp på Arenan

När dagen flyger förbi lite för fort och tiden har gått åt till läxläsning och tandborstning är det en utmaning att orka plöja igenom hela Internet för att hänga med.

Därför finns Watt Nytt - nyheter för alla som enkelt och snabbt vill få veta om allt det viktigaste som har hänt under veckan.

Jag tror att om man själv är intresserad och engagerad kan man göra precis vad som helst roligt och intressant.

Challe

- Det går visst att göra nyheter intressanta, säger Challe som är programledare för Watt Nytt i Helsingfors.

Challe, eller Charlotte Lindberg som hon heter i de viktiga pappren, är en nyutbildad journalist vars hjärta bankar lite extra för barn och unga.

programledare
Bildtext Challe är Watt Nytts programledare i Helsingfors
Bild: Yle

- Jag tror att om man själv är intresserad och engagerad kan man göra precis vad som helst roligt och intressant. Sedan gäller det att berätta saker ur publikens perspektiv, i vårt fall kan vi sätta oss in i barnens värld och vardag.

I Vasa finns Watt Nytts andra programledare Malin Ivars. Hon tar studenten och sitter i frivillig karantän för att inte riskera att missa den vita mössan i maj, men filmar ändå tappert för Watt Nytt.

programledare
Bildtext Malin Ivars är Watt Nytts programledare i Vasa
Bild: Yle

Det roligaste med att vara programledare är att jag själv lär mig så mycket nytt!

Malin

- Vi gör ofta nyheter man inte pratar så mycket om. Jag får också träffa många intressanta människor som jag får intervjua. Det är också superroligt att få jobba med barn! säger Malin.

Watt Nytt finns också på TikTok

Watt Nytt finns på flera olika plattformar. På måndagar, onsdagar och fredagar publiceras inslag på Arenan. På tisdagar sänds ett reportage i Yle Fem efter Tv-nytt, men på TikTok händer någonting varje vardag.

- Det är ju det som är bäst med att vara programledare på Watt Nytt - nämligen att få skapa material till Tiktok. Det är där vår publik finns! säger Roxy, eller Roxanne Mikkonen, som det står i hennes pass. Jag måste förresten också få hajpa Challe och Malin. De är världens bästa tjejer att jobba med och allt blir superroligt med dem!

Vi får på grund av pandemin inte träffa barn så mycket som vi skulle vilja och därför är det jätteroligt att vi kan skapa en kontakt med dem på Tiktok.

Roxy
programledare
Bildtext Roxy tar hand om Watt Nytts TikTok
Bild: Yle

Tiktok adressen är @ylewatt och öppen för alla som känner sig unga.

Watt Nytt i undervisningen

Watt Nytt vill också stå till tjänst för alla lärare som vill använda nyheter i sin undervisning. Om du är lärare kan du anmäla dig till ett regelbundet nyhetsbrev med tips om nyheter och diskussionsgenererande inslag. Anmäl dig till: watt@yle.fi

Inslagen publiceras tidigt på morgnarna. På måndagarna blir det femminuters reportage om aktuella händelser och intressanta fenomen. På onsdagarna serveras trivia och funny facts som man lätt kan imponera på kompisarna med. På fredagar blir det en nyhetssändning med de viktigaste nyheterna från veckan som gått.

Förutom de tre vuxna programledarna har Watt Nytt också flera juniorreportrar både i Helsingfors och i Vasa, utrikeskorrespondenter i flera olika länder och en i Ekenäs.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln