Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Nästan lite kränkande” att damerna åker kortare distanser på skidor – nu ska Fis diskutera de svenska stjärnornas krav

Från 2021
Frida Karlsson i farten.
Bild: imago images/Sven Simon/All Over Press

Tre mil i skiathlon också för damer? Det vill de svenska skidstjärnorna – och nu uppges Fis ta upp ärendet till behandling. Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt längre, säger Frida Karlsson.

10 kilometer klassiskt för damer, 15 för herrar. 30 kilometer fri stil för damer, 50 för herrar. Skiathlon? 15 för damer – 30 för herrar. Så ser tävlingsprogrammet ut för längdåkarna i OS i Peking 2022.

Rättvist? Nej, åtminstone inte enligt de svenska längdstjärnorna.

I en intervju för TT säger Frida Karlsson att hon tycker att damerna borde köra samma distanser i stortävlingar och i världscupen.

– Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt så långt som oss i exempelvis skiathlon. Det är nästan lite kränkande, säger hon enligt bland andra SVT.

– Det går att göra sporten roligare genom att vi antingen får längre banor eller så får herrarna anpassa banlängderna efter damerna. Det är bra om frågan kommer högre upp till de som bestämmer inom Fis, fortsätter Karlsson.

Charlotte Kalla och Linn Svahn skriver under protesten:

– Inom fotbollen har damer och herrar 90 minuter plus övertid. Det är liknande inom de flesta sporter. Jag ser ingen anledning till att det inte ska vara samma inom längdskidsporten. Det är en konservativ tradition att vi ska köra kortare än grabbarna, säger Svahn.

– Det är en idrott med lång historik så det tar tid att göra förändringar. Den här helgen är ett bevis på att vi är på rätt väg eftersom vi åker lika långt som herrarna, kompar Kalla.

Landslagschefen intygar: Ska diskuteras

Kommentarerna kom nämligen efter lördagens tävling i den svenska cupen, där både damerna och herrarna körde samma distans. Nu hoppas damstjärnorna på att Fis ska ta tag i ärendet.

Och det ska det internationella skidförbundet göra, intygar den svenska landslagschefen Anders Byström.

– Vi har ju pratat om det här under vintern, jag tror att det kommer bli en fråga på Fis-mötet. Nu har ju ordförande för Fis längdåkningskommitté sett och läst det här också, säger Byström till SVT Sport.

– Det är en fråga vi driver, det här är en önskan från många nationer, fortsätter han.

Meningen är enligt Byström att diskutera frågan på Fis stormöte som äger rum i månadsskiftet maj–juni. Men det är inte första gången som frågan är på tapeten. Det norska skidförbundet har redan tidigare bett om att få arrangera femmil för damerna också i Holmenkollen.

– Det stödde vi i Sverige, men det gick inte längre. Kanske det är så att herrarna ska anpassa sig till damernas längder? Detta har också varit en fråga i åkarenkäten från Fis efter varje år, säger Niklas Jonsson, svensk representant i Fis längdkommitté.

Diskussion om artikeln