Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättegången mot polisen som misstänks ha orsakat George Floyds död har inletts – Floyds bror: ''Visa för oss att vi kan lita på systemet''

Från 2021
Uppdaterad 30.03.2021 05:57.
Personer knäböjer tillsammans.
Bildtext Åtta minuter 46 sekunder – så länge knäböjde George Floyds familjs advokat (mannen i mitten som bär hatt) tillsammans med familjen under en presskonferens strax innan rättegången inleddes. Det är lika länge som polisen höll sitt knä mot Floyds nacke.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Rättegången mot den tidigare polisen Derek Chauvin inleddes i dag i Minneapolis i USA. Han misstänks för att ha dödat afroamerikanen George Floyd i maj i fjol. Rättegången pågår i omkring en månad.

Under rättegångens första dag håller försvaret och åklagaren sin sakframställan.

Åklagare Jerry Blackwell visade videon där Chauvin tryckte sitt knä mot Floyds nacke i åtta minuter och 46 sekunder i samband med ett polisingripande. Ingripandet ledde till Floyds död.

Enligt Blackwell har Chauvin svikit den polised som poliser i Minneapolis svär – där det ingår ett löfte om att aldrig använda sig av onödigt våld.

Försvaret menar å sin sida att Floyd dog till följd av drogmissbruk, och inte av trycket mot sin hals – alltså att Chauvin således inte åtminstone helt och hållet är ansvarig för Floyds död.

Floyd hade visserligen droger i blodet då han dog, och han led av hjärtproblem. Men en obduktion som lät genomföras av åklagare visar att han inte dog en naturlig död och att hans hjärta stannade då han hölls ned av polisen.

I den talas inte om kvävning, vilket görs i en andra obduktionsrapport beställd av Floyds familj.

Chauvin – som står åtalad för mord av andra graden och dråp – riskerar att dömas till 40 år i fängelse.

Rättegången väntas pågå i en månad, och den huvudsakliga frågeställningen är huruvida Chauvin orsakade Floyds död eller inte, och ifall hans handlingar var rimliga.

''Ingen skulle kalla fallet svårt ifall han skulle ha varit vit''

Strax innan rättegången inleddes tillbakavisade George Floyds familjs advokat Ben Crump påståenden om att rättegången blir svår för jurymedlemmarna.

– Vi vet att ingen skulle kalla fallet svårt ifall George Floyd skulle ha varit en vit amerikansk medborgare som dött på ett lika smärtsamt vis.

George Floyds familj menar att rättegången är ett prov på ifall rättsystemet är lika för svarta som för vita.

– De säger att vi ska lita på systemet, så visa för oss att vi kan lita på det, kommenterade Floyds bror Terence rättegången.

Rättegången mot tre andra ordnas i augusti

Inför rättegången har man lagt upp stängsel och trafikhinder kring domstolsbyggnaden, och tusentals medlemmar ur nationalgardet har kallats in till staden.

Chauvin togs ur tjänst tillsammans med tre andra poliser som var involverade i händelsen. De andra tre står nu åtalades för medhjälp, och rättegången mot dem inleds i augusti.

George Floyds död ledde till stora protester mot polisvåld och rasism – både i USA och på andra håll i världen.

I USA var protesterna de största mot rasism och polisvåld på över 50 år. Också i Finland ordnades demonstrationer.

Källor: AP, Reuters, AFP