Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vill du sommarprata i Yle Vega?

Från 2021
Uppdaterad 13.04.2021 12:20.
En tom stol prydd med vita dynor står i en grön trädgård. I nedre högra hörnet syns en logga med texten "Yle Vegas sommarpratare".
Bildtext Har du en berättelse som du vill nå ut med? Drömmer du om att prata i radio och spela musik som du själv tycker om?
Bild: Emma Sundh

Vill du berätta din berättelse för Svenskfinland i radio? Nu har du chansen att bli lyssnarnas sommarpratare i Yle Vega.

Varje år får vi ta del av Svenskfinlands bästa berättelser i form av sommarprat. Lyssnarnas sommarprat, som fyller 10 år i år, är uppskattat och har bjudit på många viktiga och tankeväckande program under åren.

Speciellt i år kan det kännas tryggt att samlas vid radion eller poddspelaren för att höra andras tankar och funderingar kring livet.

Vill du vara en av dem? En av våra 35 sommarpratare i år?

Om svaret är ja, har du drygt två veckor på dig att formulera början på ditt sommarprat.

Senast den 18 april vid midnatt vill vi ha ditt bidrag. Redaktionen går igenom alla bidrag och väljer ut fem kandidater som lyssnarna får rösta på. Den som vinner blir lyssnarnas sommarpratare 2021.

“Jag ville tala om utmaningar och livsöden, fördomar och förutfattade meningar“

Lyssnarnas sommarpratare 2020 Michelle Jerkku talade om livet innanför fängelsemurarna.
Michelle, som är hemma från Österbotten, studerade psykologi i Sverige och gjorde sin samtalspraktik på Sveriges största säkerhetshäkte i Göteborg.

- Jag ville tala om mellanmänskliga fenomen, goda som onda. Om fenomen vi alla upplever men sällan talar om i möblerade rum.

Michelle Jerkku poserar mot en sommaräng.
Bildtext Lyssnarnas sommarpratare 2020, Michelle Jerkku.
Bild: Privat, grafik: Baptiste Boidin

Michelle Jerkku skickade in sitt bidrag till tävlingen om att bli lyssnarnas sommarpratare för att uppmuntra lyssnarnas till medmänsklighet och reflektion, utan att blunda för de mindre vackra sidorna av verkligheten.

- Det var så tydligt för mig att de här människornas perspektiv - de som sitter i fängelse - inte kommer fram så ofta. Jag ansåg också att ämnet innehöll teman som alla berörs av, oavsett vem man är.

Till den som funderar på att skicka in sitt bidrag vill Michelle Jerkku säga: “Gör det!”

- Gör det, vi behöver din historia! Det var mycket givande att arbeta med teamet och jag fick väldigt fin och klok respons från lyssnarna. Det är något speciellt med sommarpraten, nästan som att människor är särskilt beredda att ta sig tid att lyssna på sommaren.

Tävlingen om att bli lyssnarnas sommarpratare engagerade lyssnarna ifjol. Rekordmånga, nästan 650 personer, deltog i omröstningen.

Vill du delta? Gör så här:

Spela in början på programmet (till exempel med en smarttelefon) och skicka det till sommarpratare@yle.fi, eller ring 019-233501 och läs in texten.

Du ska inte ha med musik i ditt bidrag! Du har max två minuter på dig att övertyga den som lyssnar om att just ditt sommarprat ska vinna.

Senast söndagen den 18 april kl. 23.59 behöver vi ditt bidrag, efter det stänger vi telefonsvararen.

Glöm inte att säga ditt namn och hur vi kan kontakta dig (telefonnummer och e-postadress), det ska också rymmas i dina två minuter (men klipps bort från det som sänds ifall ditt bidrag är ett av dem som går vidare till final). Redaktionen väljer ut fem bidrag som går vidare till final.

Finalisterna presenteras lördagen den 24 april i Vega Lördag (de kontaktas på förhand), då spelar vi också upp det korta bidrag du ringt in (utan namn och kontaktuppgifter).

Publiken får fram till och med tisdagen den 4 maj rösta på det bidrag de helst vill höra fortsättningen på.

Lite vägkost

Var väl förberedd och fundera på vad du säger. Lockar det till vidare lyssning? Är det personligt, intressant, roligt/sorgligt, något du kan stå för? Är det originellt, kanske provokativt?

Tänk på vad du själv skulle vilja lyssna på och gör början så medryckande och bra du kan. De som röstar ska utgående från din inspelning få en känsla för hur hela ditt sommarprat kan tänkas bli.

Vinnaren får hjälp och stöd av en redaktör både med att skriva sitt bidrag och under inspelningen.

Flera av dem som inte vunnit tävlingen har hörts i andra sammanhang i Svenska Yles innehåll under hösten och vintern.

Lycka till!

Tidtabell 2021

3.4 Telefonsvararen öppnar
18.4 Sista dagen att mejla eller ringa in sitt bidrag kl. 23.59
24.4 De fem kandidaterna presenteras och omröstningen börjar
4.5 Röstningen avslutas kl. 23.59
8.5 Lyssnarnas sommarpratare presenteras i direktsändning i Yle Vega
17.6 Alla sommarpratare presenteras
28.6-13.8 Sommarpraten sänds alla vardagar i Yle Vega och finns på Arenan.

Diskussion om artikeln