Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kulturkarnevalen kommer till Borgå i november – drag, kangoo jumps och aerial yoga står på programmet

Från 2021
Bild från Kulturkarnevalen 2014.
Bildtext Labb i ljusteknik ordnades när karnevalen hölls i Vasa 2014. Arkivbild.
Bild: Bibi Hannikainen

Om läget tillåter strömmar hundratals ungdomar från hela Svenskfinland till Borgå i november. Då ordnas Kulturkarnevalen för nittonde gången med ett digert program med kultur i många olika former.

Det är inte första gången Kulturkarnevalen ordnas i Borgå. Senast staden stod värd för karnevalen var 2010.

Kulturkarnevalen startade 2003 i Svenska kulturfondens och Finlands svenska skolungdomsförbunds regi och har sedan dess besökt flera städer runt om i Svenskfinland.

Borgå firar sitt 675-års jubileum i år och Kuturkarnevalen är ett av många planerade evenemang.

Grundtanken är att i den regionen försöka erbjuda ungdomarna någonting som de kanske har möjlighet att prova på sin egen hemort.

- När vi planerar Kulturkarnevalen utgår vi på varje ort ifrån det regionala och lokala som finns, till exempel vilka verksamma konstnärer och kulturarbetare det finns i Borgå. Vi engagerar gärna konstnärer som är bosatta eller har rötter i Borgå, säger producent Eva-Helén Ahlberg.

Eva-Helén Ahlberg är producent för Kulturkarnevalen sedan år 2004.
Bildtext Eva-Helén Ahlberg ser fram emot en karneval i Borgå. Arkivbild.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Hela programmet är inte fastslaget och webbplatsen uppdateras med mera aktuell information i maj.

- Kulturkarnevalen består av flera labb inom olika konstformer. Det kan vara scenkonst, dans och rörelse, ordkonst och musik. Vi kommer i år att erbjuda 25 olika labb, varav 15 redan är bokade, säger Ahlberg.

Labb i många lokaler runt om i staden

Skolungdomarna är inkvarterade i Lyceiparkens skola som fungerar som en sorts högkvarter. Det är klassisk övernattning i sovsäckar på liggunderlag i olika klassrum som gäller.

Aktiviteter eller labb försiggår i bland annat Kulturhuset Grand, Konstfabriken, Idrottshallen, Musikinstitutet och Runebergshemmet. I ungdomslokalen Zentra ordnas e-sport.

- De har hållit på med det väldigt länge där, och det är faktiskt något som våra ungdomar frågar efter.

Inom ramen för digitala program ordnas också labb i teckenspråk, astronomi och astrologi, det vill säga både lära om himlakroppar, stjärnor och horoskop.

- Vi vill gärna erbjuda sådant som vi vet att ungdomar vill ha eller har önskat, men vi vill också försöka vara steget före, säger Ahlberg.

Yogapass i airyoga
Bildtext Yoga hängandes ovanför golvet är ett av programmen. Arkivbild.
Bild: Sofie Gammals/Yle

Det är kanske därför företagaren Sara Smeds ska hålla grupper i kangoo jumps och antigravity yoga eller aerial yoga som det också kallas.

Yogan utförs hängande i en speciell hängmatta som hänger som en gunga från taket. Kangoo jumps är en motionsform med specialskor som ger en trampolineffekt som påminner om känguruhopp.

- Vi vet också att det finns japanskt bågskytte i idrottshallen och hoppas kunna samarbeta med föreningen, säger Smeds.

I Borgå folkakademi lär Kim Gustafsson ut drag där du får göra en fiktiv mans- och kvinnokaraktär. Labbet ordnades också 2010 när karnevalen hölls i Borgå.

Efterfrågan på labb som omfattar Akans utbildning i djurvård och hundkunskaper är också stor.

- Det är någonting som ungdomar har önskat i många år. Djur är väldigt populära. Vi hade för några år sedan så kallade terapihundar, som man under en timme fick umgås med och klappa. Och så kunde hundarna göra lite olika tricks. Det var väldigt uppskattat, säger Eva-Helén Ahlberg.

Diskussion om artikeln