Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sena beskedet: Division 1-premiären flyttas fram – damernas ligastart står kvar

Från 2021
EIF:S Zacke Ekström rymmer från MP:s Jiri Haikonen.
Bildtext EIF och de andra division 1-lagen får vänta några veckor till på premiären.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Premiär i maj. Det är nya starttidpunkten för herrarnas division 1-fotboll.

Herrarnas ligastart sköts fram för någon vecka sedan – och nu följer division 1 efter. Sent på måndagskvällen kom Bollförbundet med beskedet att premiären spelas flera veckor senare än planerat.

Division 1 skulle ursprungligen ha inletts den 17 april, men nu spelas den första omgången mellan den 5 och 9 maj.

Anledningen stavas givetvis coronaläget. Klubbarna behöver publikintäkter och just nu är det inte möjligt att spela matcher med åskådare på läktarna.

– Spel utan publik första månaden ger ett jättestort bortfall direkt, men det handlar inte bara om det ekonomiska. Fotboll är en publiksport och det här är ett stort avbräck för alla fotbollsklubbar och andra sporter. Jag tror inte att vi har publik före början av juni, men det återstår att se, sa Jaros vd Fredrik Haga för ett par veckor sedan till Yle Sporten.

Hela division 1-säsongen skjuts fram med tre veckor. Det betyder att grundserien är färdigspelad den 18–19 september. Upplägget med slutserier står kvar och de är klara i slutet av oktober.

Däremot blir det inget spel om vilket lag som får kvala för en ligaplats. I stället tar tvåan i den övre slutserien kvalplatsen.

Damerna först ut

Däremot blir det premiär på utsatt datum på damsidan. Ligastarten sker den 17 april om myndigheterna inte sätter stopp.

De första omgångarna spelas utan publik på plats.

– Det fanns enighet att inleda säsongen som planerat trots att det blir spel inför tomma läktare, säger Bollförbundets Pekka Soini.

Det här betyder att fjolårets trend fortsätter. Damerna är först ut och herrarnas ligastart sker en vecka senare (24 april) med matcherna HJK–Honka och FC Inter–KuPS.

Diskussion om artikeln