Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Majoriteten av kommunalvalskandidaterna tror på kulturens positiva betydelse för ekonomin – och tre andra nyheter att ha koll på

Från 2021
En mobil hålls upp i ett publikhav och filmar ett framträdande under Pori Jazz 2019.
Bildtext De flesta kommunalvalskandidater tror på kulturens positiva inverkan på kommunernas ekonomi. Till exempel Pori Jazz ger upphov till intäkter på närmare 30 miljoner euro och skapar 150 årsverken.
Bild: Jari Pelkonen / Yle

God morgon! Här listar vi fyra nyheter att ha koll på den här tisdagen.

Kommunalvalskandidaterna tror på kulturens positiva inverkan på ekonomin

Inom kulturbranschen finns en oro för att kulturen är det första kommunerna kommer att skära ner på när spartider väntar efter coronapandemin.

Frågar man kommunalvalskandidaterna har kulturen ändå en stor ekonomisk och sysselsättande betydelse för kommunen, visar en färsk undersökning av kulturbranschens intresseorganisation Kulta.

Publikhav på Pori Jazz 2019.
Bildtext Till exempel Pori Jazz har en stor sysselsättande och ekonomisk betydelse för hela landskapet Satakunta och effekterna varar året om.
Bild: Jari Pelkonen / Yle

De grönas kandidater tror mest på kulturutbudets positiva effekter på både kommunekonomin och sysselsättningen medan majoriteten av de sannfinländska kandidaterna inte tror på det.

Men oavsett hur viktig kulturen anses vara så verkar den lysa med sin frånvaro i valkampanjerna också denna gång.

Republikanernas försök att införa nya vallagar får demokrater i USA att rasa

I flera amerikanska delstater pågår som bäst en kamp om rösträtten. Många delstater under republikansk kontroll har föreslagit nya vallagar, som kan göra det betydligt svårare att rösta i politiska val.

Demokrater anser att det handlar om röstförtryck och att lagarna skulle slå hårdast mot minoritetsväljare som ofta röstar demokratiskt.

En grupp demonstranter protesterar mot vallag framför delstatsparlamentet i Atlanta, Georgia.
Bildtext I Georgia har demonstranter samlats i närheten av delstatsparlamentet i flera veckor för att protestera mot republikanernas förslag till nya vallagar.
Bild: YLE/Ville Hupa

Republikaner motiverar lagarna med att försöka återinföra förtroendet för valsystemet och förhindra valfusk.

– Det är som om en brandkår skulle tända eld på en massa hus och sedan kräva pengar för att de har stora problem med att släcka eldsvådorna, säger Charles Bullock som är professor i statsvetenskap vid University of Georgia.

Kommunistpartiet sätter käppar i hjulen för kinesiska privatföretag

Det styrande kommunistpartiet i Kina säger att företagen i landet är i behov av ideologisk vägledning och har skärpt kontrollen över den privata sektorn.

Otaliga kinesiska privatföretagare upplever nu att de är ställda mot väggen. De anser att kommunistpartiet har visat att det inte litar på dem, och de är rädda för följderna.

– Vi fick nyligen besök av några lokala partifunktionärer. Deras budskap var att vi måste påvisa att vi är lojala mot partiet om vi vill kunna fortsätta vår verksamhet, berättar en företagare via den populära kinesiska mobilapplikationen WeChat.

Försäljare och kunder i elektronikvarus i Kina
Bildtext Företagare säljer sina produkter i väldiga elektronikvaruhus i den sydliga metropolen Shenzhen. Största delen av all elektronik tillverkas av privata företag.
Bild: Yle/Björn Ådahl

Amnesty betonar behovet av lag om företagsansvar

Efter rapporterna om att bland annat Stora Enso har sålt cellulosa till viskosfabriker i kinesiska provinsen Xinjiang hoppas Amnesty Finlands verksamhetsledare Frank Johansson att Finland snart kan lansera lagstiftning som tvingar företag att göra riskanalyser innan de gör affärer med regioner där befolkningen är utsatt.

– Det är alldeles klart att företag, precis som enskilda individer och stater, har ett visst ansvar för hur vi jobbar för att mänskliga rättigheter ska garanteras, säger Johansson.

Amnesty Finlands verksamhetsledare Frank Johansson står och talar i en megafon.
Bildtext Frank Johansson säger att kineserna har spelat sina kort mycket skickligt och fått olika allierade att inte gå med på att de ska granskas.
Bild: Sini Järnström / Yle

Enligt Johansson har Kina lyckats bra med att stoppa ekonomisk eller politisk intervention i Xinjiang. Kineserna har till exempel infört sanktioner eller begränsat verksamhetsförutsättningar för de företag och länder som försökt pressa dem.

Vädret

Det är uppehåll och blåsigt i stora delar av landet. I söder är det till en början mest mulet och lokalt duggregn. På dagen klarnar det upp. Dagens högsta temperatur är 7 till 12 grader. I norr växlande molnighet och lokalt snöfall.

Mest måttlig vind omkring väst. I Norra Österbotten, Kajanaland och södra Lappland är vinden tidvis frisk och byig.