Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förändringar i smittskyddslagen skulle innebära att gym och andra privata lokaler stängs i Egentliga Finland - beslut fattas senast på onsdag

Från 2021
Hantlar på rad
Bildtext Bland annat gym och simhallar kommer eventuellt att stänga i två veckor från och med den 1 april.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har bett Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt ta ställning till om förändringar i smittskyddslagen ska tas i bruk. Sjukvårdsdistriktet ska ge sitt utlåtande senast på onsdag.

- På grund av incidenstalet och antalet smittade så överväger vi allvarligt att ta i bruk paragraf 58 g i smittskyddslagen, säger direktör Heikki Mäki vid Regionförvaltningsverket.

Förändringarna i smittskyddslagen skulle göra det möjligt att stänga bland annat privata gym och simhallar. Hittills har verksamheterna fått hålla öppet, så länge endast 10 personer har vistats i lokalerna samtidigt.

Regionförvaltningsverkets beslut skulle träda i kraft den 1 april och gälla i två veckor.

Riksdagen godkände på söndagen en förändring i smittskyddslagen som gör det möjligt för regionförvaltningsverken och kommunerna att stänga lokaler tillfälligt.

De förändrade paragraferna träder i kraft på onsdag och är i kraft fram till den 30 juni.

Smittskyddslagen gäller för idrotts- och motionsutrymmen, gemensamma bastur, simhallar, spaanläggningar, danslokaler, kör- och teaterutrymmen, nöjes- och temaparker, inomhuslekparker och allmänna utrymmen i köpcentrum.

Artikeln baserar sig på Tiukentunut tartuntatautilaki sulkisi yksityisten kuntosalien ovet – avi pyytää vielä lausuntoa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä skriven av Tarja Hiltunen. Översättningen är gjord av Maj Lundström

På andra språk

Diskussion om artikeln