Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Snabbt stigande coronasiffror i Tyskland – förbundskansler Merkel missnöjd med hur flera delstater hanterar situationen

Från 2021
Tysklands förbundskansler Angela Merkel under ett presstillfälle om coronaåtgärder den 22 mars 2021. Hon tittar framåt medan hon pratar och ser allvarlig ut.
Bildtext Förbundskansel Angela Merkel kritiserar flera delstater för hanteringen av pandemin.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Tyskland ökar antalet coronafall igen i rasande takt och experter varnar för att pandemins tredje våg kan bli den värsta hittills. Samtidigt råder i landet stor oenighet om hur man borde tackla situationen.

Förbundskansler Angela Merkel är missnöjd. Hon skulle i nuläget gärna se mer strikta restriktioner, bland annat ytterligare kontaktbegräsningar och utegångsförbud för att få bukt på den igen allt snabbare spridningen av coronviruset.

Merkel ser stora problem i hur vissa tyska förbundsländer nu hanterar krisen. Enligt henne har man på många håll infört mer testande – inte för att i första hand få ner antalet coronafall, utan för att kunna öppna upp allt mer.

– Det finns flera delstater som inte handlar så som vi har kommit överens om och det gör mig inte särskilt glad, säger Merkel.

I ett diskussionsprogram på tysk tv hotar hon därför med drastiska åtgärder. Om förbundsländerna inte skärper sig kan man genom lagstiftning se till att den tyska staten tar över en del av den beslutanderätt som nu ligger hos förbundsländerna.

Merkels kritik riktar sig också mot flera kristdemokratiskt styrda förbundsländer, däribland den folkrikaste delstaten Nordrhein-Westfalen där regeringen leds av den nyvalde CDU-chefen Armin Laschet.

Mallorcaturister testas

Förbundskansler Merkels hot har fått en hel del kritik, men också stöd. För faktum är att något nu borde göras.

– Det är mycket som tyder på att den tredje vågen kan komma att bli värre än de två första. Vi måste förbereda oss på att antalet nya fall igen kommer att stiga kraftigt, säger Lothar Wieler chef för den tyska smittskyddsmyndigheten.

Enligt Wieler kan det i Tyskland i värsta fall handla om 100 000 nya coronafall per dag.

Man var i förra veckan tvungen att förkasta planerna på en striktare nedstängning i samband med påskhelgen och åtminstone för tillfället är inga ytterligare restriktioner att vänta.

En åtgärd har man i alla fall gått in för. Efter det mycket omdiskuterade beslutet att igen tillåta resor till Mallorca måste varje resenär nu uppvisa ett negativt coronatest innan han eller hon kan stiga ombord på flyget till Tyskland.

Diskussion om artikeln