Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fiffelmisstänkta generaldirektören riskerar avstängning – anklagas för att ha köpt skönhetstjänster för tusentals euro

Från 2021
Uppdaterad 30.03.2021 16:38.
Tytti Yli-Viikari sitter vid ett bord.
Bildtext Tytti Yli-Viikari förnekar tjänstebrott. Hon kan nu bli avstängd från sitt generaldirektörsjobb på Statens revisionsverk.
Bild: Lehtikuva

Riksdagens kanslikommission sätter igång processen för att stänga av Tytti Yli-Viikari från tjänsten som generaldirektör för Statens revisionsverk. Fallet har skadat revisionsverkets trovärdighet som högsta granskande myndighet. Kanslikommissionen tackar pressen för avslöjandena.

I går beslöt talmännen att föreslå suspendering för Yli-Viikari för den tid förundersökningen mot henne pågår. Beslutet bekräftades i dag i kanslikommissionen.

Men generaldirektören har ännu möjlighet att förklara sig. Ifall det blir fråga om uppsägning ska den göras av riksdagens plenum, men det är inte ännu aktuellt.

Kanslikommissionen är det organ som leder, övervakar och utvecklar riksdagens förvaltning och ekonomi. Kanslikommissionen består av de tre talmännen och fyra riksdagsledamöter från de största partierna. De mindre partierna har suppleantplatser.

Många utredningar om dyr generaldirektör

Både polisen och riksdagens revisionsutskott undersöker Yli-Viikaris handlande. Finska medier har avslöjat fler och fler detaljer om bland annat hennes resande. Det väckte också frågor i riksdagen.

Yli-Viikari anklagas för dyra och omotiverade tjänsteresor och för att ha köpt skönhetstjänster för nästan 5 000 euro på revisionsverkets räkning.

Riksdagens talmän hörde på måndagen generaldirektör Tytti Yli-Viikari själv om hur hon har använt statliga pengar och hur uppståndelsen påverkar revisionsverkets ställning.

Idag medverkade Yli-Viikari i kanslikommissionens möte. Det pågick i över två timmar. Eftersom mötena har varit informella ges ingen information ut om vad som har blivit sagt. Men det var otillräckligt besked från hennes sida, säger talman Anu Vehviläinen.

Misstro kring skönhetsuppköpen

Talman Anu Vehviläinen (Centern) höll en presskonferens tillsammans med sina jurister efter kanslikommissionens möte.

- Personligen kan jag säga att våra diskussioner inte gav tillräcklig klarhet som skulle ha räckt för mig. Därför är det bra att processen går vidare, sa Anu Vehviläinen.

Yli-Viikari ges möjlighet att bemöta och förklara anklagelserna. Kanslikommissionen möts nästa gång den 8 april och där väntas beslut om avstängningen.

Talman Vehviläinen fick en speciell misstro kring de märkbara kostnaderna för skönhetsvård. Det minskar hennes förtroende för generaldirektören.

- Var och en som är i offentliga uppdrag kan fundera på om det är rimligt att använda tusentals euro av skattemedel för den egna hår- och skönhetsvården. Det där är sånt man brukar betala själv, säger Vehviläinen.

Hon drar slutsatsen att man måste vara mycket noga, speciellt om man är chef för den myndighet som övervakar användningen av de offentliga medlen.

Vehviläinen tackade för pressens uppmärksamhet

Den starka folkliga upprördheten och medborgardebatten kring fallet har betydelse, medgav talman Anu Vehviläinen vid den första presskonferensen kring processen.

- Det här är ingen enkel juridisk sak, sa Vehviläinen. Hon försökte förklara varför riksdagen inte genast satte igång sina utredningar kring Yli-Viikari.

Riksdagen dröjde med åtgärder efter pressens avslöjanden om polisundersökningen för några veckor sedan. Ett möte med Yli-Viikari bokades till april, men det tidigarelades när uppmärksamheten blev större.

- I en fungerande demokrati ingår vakna medier som lyfter saker som kan ha blivit ouppmärksammade. Missförhållanden i förvaltningen ska åtgärdas när de upptäcks, sa Anu Vehviläinen.

Någon uppsägning är det inte ännu fråga om, men man har nu beslutat om åtgärder som leder till suspendering. Det råder oklarhet bland juristerna i riksdagen om hur man går vidare vid en eventuell uppsägning.

Yli-Viikaris tjänsteperiod tar slut vid årsskiftet, om hon inte själv söker om avsked tidigare - eller sparkas. Det måste ske i riksdagens plenum. Därefter kan tjänsten ledigförklaras för en ny sexårsperiod. Efterträdaren väljs som vanligt i riksdagen.

Stark oavhängighet - tungt ansvar

De senaste veckornas negativa uppmärksamhet kring Yli-Viikaris
verksamhet har avsevärt sänkt trovärdigheten för revisionsverket, sa Anu Vehviläinen. Det är det högsta organet för granskning av den statliga penninganvändningen.

- Man har rätt att kräva ett särskilt gott omdöme av revisionsverket och dess ledning, sa Anu Vehviläinen. Verket har en stark oavhängighet och en stark ställning, då krävs också ett tungt ansvar.

Nu hoppades Vehviläinen att revisionsverket får arbetsro. I riksdagen känner man inte till de exakta arrangemangen för vem som vikarierar Yli-Viikari under avstängningen.

Generaldirektör Yli-Viikari nekar själv till att hon skulle ha gjort sig skyldig till något tjänstebrott. I ett tidigare pressmeddelande konstaterade hon att hon inte kommenterar polisens förundersökning i övrigt.

Diskussion om artikeln