Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo kritiserar Institutet för hälsa och välfärd: Motsägelsefulla signaler försätter politikerna i en svår situation

Från 2021
Uppdaterad 30.03.2021 15:20.
Maria Ohisalo saapui Säätytalolle 23. maaliskuuta.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo anser att hälsomyndigheterna ger motstridiga signaler om vaccinordningen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Ohisalo efterlyser klara bud från hälsomyndigheterna då det gäller till exempel en eventuell ändring av vaccinordningen. Markku Tervahauta som är chef för Institutet för hälsa och välfärd har i intervjuer med olika medier också kommit med olika uttalanden om huruvida det vore vettigt att ändra vaccinordningen.

Inrikesminister Maria Ohisalo (De Gröna) kritiserar Institutet för hälsa och välfärd THL för att myndigheten gett motstridiga uppgifter om hur en ändring av vaccinordningen skulle påverka coronasituationen.

Ohisalo fick under en distanspresskonferens med de gröna ministrarna en fråga om vad hon ansåg om THL-chefen Markku Tervahautas uppskattningar om vaccinordningen.

Tervahauta har i en intervju med Helsingin Sanomat sagt att de områden som drabbats värst av coronaviruset, det vill säga huvudstadsregionen och Åbo kunde få extra leveranser av coronavaccin, trots att man fortfarande vaccinerar personer som tillhör riskgrupperna i resten av landet.

- Nu måste jag säga att vi har fått väldigt motstridiga uppgifter från THL under den senaste veckan. Det här försätter oss politiker i en svår sits, säger Ohisalo.

I en intervju med Yle sa Tervahauta däremot att huvudstadsregionen och Åbo kan prioriteras i vaccinordningen först då det finns större mängder vaccin än det gör nu.

Han har alltså i olika medier gett vitt skilda uttalanden.

Regeringen förhandlar om vaccinordningen på onsdag

Ohisalo efterlyser nu tydlig information till exempel när det gäller hur en eventuell ändring av vaccinordningen skulle påverka coronasituationen.

Regeringen ska diskutera en eventuell ändring av vaccinordningen under onsdagens förhandlingar.

Enligt Ohisalo är det viktigt att regeringen får tydlig information om hälsomyndigheternas syn på vaccinordningen innan förhandlingarna inleds.

- Jag hoppas att vi så snart som möjligt kan få en tydlig bild av vad THL och KRAR (Nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor) anser, säger hon.

Enligt Ohisalo har regeringen inte ännu diskuterat huruvida man borde prioritera vissa yrkesgrupper i vaccineringarna.

Statsminister Sanna Marin har tidigare sagt att regeringen är redo att ändra vaccinordningen, men först efter att riskgrupperna vaccinerats.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel "Ohisalo kritisoi THL:ää: Hyvin ristiriitaisia viestejä rokotejärjestyksestä, asettaa poliitikot vaikeaan tilanteeseen"av Anne Orjala. Översättningen är gjord av Frida Holmberg.

Diskussion om artikeln