Finlands chanser till historiskt spel i fotbolls-VM växer, Anna Signeul förklarar varför: "Spännande tider för finländsk damfotboll"
Expanderat VM – då växer tron på en historisk fotbollsbedrift. Efter ett perfekt EM-kval har Finland positionerat sig väl. En månad före lottningen är det klart att landslaget får en lite lättare väg mot VM.
När fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland avgörs sommaren 2023 skrivs ett nytt kapitel. Damernas VM-turnering växer från 24 till 32 lag.
Samtidigt växer också Europas kvot: Från åtta till elva eller tolv landslag.
Helt plötsligt är Finlands möjligheter till en VM-debut inte ett långskott. Det är fullt möjligt – speciellt med tanke på seedningsgrupperna inför kvallottningen om en månad.
Efter ett framgångsrikt EM-kval har Finland säkrat den sista platsen i den andra gruppen. Landslaget kommer därmed att spela i en VM-kvalgrupp där bara ett landslag är högre rankat.
– Det är klart att det är riktigt svårt att kvala in till VM och vi behöver en bra lottning, men chanserna att gå till playoff och ta sig till VM ser ändå bra ut. Det här är spännande tider för finländsk damfotboll, säger förbundskaptenen Anna Signeul.
VM-kvalet i fotboll
Två kvalmatcher per samling
När Yle Sporten frågar Signeul om betydelsen av en högre seedning råder det ingen tvekan om att landslaget kan se fram emot lottningen.
– Det betyder jättemycket. Det finns väldigt många bra lag i vår seedningsgrupp. Ser man på lagen i den första gruppen finns det några fantastiska lag, men alla åtta håller inte riktigt samma kvalité.
– Det här är anledningen till att jag är så exalterad över VM och att Europa har elva platser. Vi har goda förutsättningar.
Signeul har inte en önskelottning att bjuda på. Däremot har hon tittat på hur hon helst vill sätta matchprogrammet. Kvalet startar i september och går i mål hösten 2022.
– VM-kvalet spelas över fem tillfällen. I en sexlagsgrupp betyder det två kvalmatcher under varje samling. Det blir ganska tufft.
Normalt brukar juni också användas för kvalmatcher, men sommaren 2022 är det bokat för EM-uppladdning. EM-slutspelet – Finlands första mästerskap sedan 2013 – spelas i juli 2022, ett år senare än tänkt på grund av coronapandemin.
Kuikka stannar i USA
På måndag samlas landslaget för första gången efter EM-avancemanget i februari. Den 11 april väntar en landskamp borta mot Österrike.
Matchen mot Österrike, som slog Finland två gånger om i VM-kvalet 2018 och också är EM-klart, är starten för Finlands förberedelser inför VM-kvalstarten. Landslaget ska också samlas i juni.
– I kvalmatcherna är det bara poängen som räknas. Nu har vi råd att testa lite, eventuellt ge någon nyare spelare chansen och utveckla vårt spel, säger Signeul.
Ett stabilt, gediget lagspel, tätt försvar och vassa omställningar tog Finland genom EM-kvalet. Signeuls förhoppningar är att landslaget stegvis också ska bli bättre i det egna bollinnehavet.
– Vi har många snabba spelare och utnyttjar omställningarna riktigt bra, men jag skulle gärna se att vi utvecklas i uppspelsfasen och kan ha mer kontroll i matcherna. Det är framför allt i det offensiva spelet som vi ska förbättra oss.
– Sen ska vi också bli ännu bättre på det vi redan är bra på: ännu tajtare försvar, ännu bättre presspel.
Truppen är så gott som oförändrad. Givna mittbacken Natalia Kuikka satsar på seriespelet i USA och saknas. Unga målvakten Anna Koivunen är den enda nya spelaren.
– Hon har bytt från HJK till Linköping och fått spela en del där. Vi har haft några yngre målvakter som har knackat på dörren och det här var ett bra läge att ta ut henne.
Finlands trupp till landskampen mot Österrike
Målvakter:
Tinja-Riikka Korpela (Everton)
Anna Tamminen (Hammarby)
Anna Koivunen (Linköping)
Försvar:
Anna Westerlund (Åland United)
Anna Auvinen (Inter Milan)
Tuija Hyyrynen (Juventus)
Emma Koivisto (Brighton and Hove Albion)
Elli Pikkujämsä (Kif Örebro)
Eva Nyström (Hammarby)
Mittfält och anfall:
Eveliina Summanen (Kristianstads DFF)
Adelina Engman (Montpellier)
Ria Öling (Rosengård)
Olga Ahtinen (Linköping)
Emmi Alanen (Växjö DFF)
Nora Heroum (Brighton and Hove Albion)
Julia Tunturi (Vittsjö)
Iina Salmi (Valencia)
Juliette Kemppi (London City Lionesses)
Kaisa Collin (Eskilstuna United)
Sanni Franssi (Real Sociedad)
Linda Sällström (FC Paris Féminines)
Jutta Rantala (Kristianstads DFF)
Jenny Danielsson (AIK)