Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Alva Nygård: "Mitt och Kjell Simosas dansband skulle heta Kjellez"

Från 2021
En ung kvinna med blont hår och vit skjorta sitter framför en lada gjord av stockar. Det är sommar.
Bildtext Alva Nygård gör musik under artistnamnet Alva Elle.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Vad har varit det mest utmanande för Alva Nygård med att slå igenom som ung? Vilken är enligt henne den bästa låten att lyssna på i bastun? Skulle hon hellre rädda isbjörnar på Nordpolen eller hjälpa barn vid ett flyktingläger? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till artisten Alva Nygård.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är artisten Alva Nygård.

Alva Nygård gör musik under artistnamnet Alva Elle. Hon har skrivit låtar sen hon var 15 år gammal och deltog som sextonåring i UMK med låten Arrows. Hennes låtar Somebody och Rush spelas frekvent på Yle X3M. Alva studerar utvecklingspsykologi i Vasa för att ha en plan B ifall musiken inte bär frukt.

Alva har i denna serie fått frågor av politikern Elisabeth Rehn, författaren Kaj Korkea-aho, journalisten Christian Vuojärvi, artisten Geir Rönning, ishockeyspelaren Joel Blomqvist, skådespelaren Josefin Silén, skidskytten Heidi Kuuttinen, handbollsspelaren Emma Aarnio, artisten Henri Vuortenvirta och redaktören Kjell Simosas.

Elisabeth Rehn sitter i en blå sammetsfåtölj hos Daniel Olin.
Bildtext Elisabeth Rehn var Finlands första kvinnliga försvarsminister.
Bild: Barbro Ahlstedt

Elisabeth Rehns fråga: Skulle du heller rädda isbjörnar på Nordpolen eller hjälpa barn vid ett flyktingläger?

– Jag är en djurvän och jag börjar alltid gråta om jag ser ett djur som lider. Det finns dock inget viktigare än att hjälpa människor så såklart skulle jag hjälpa barnen vid ett flyktingläger.

Emma Aarnio
Bildtext Emma Aarnio spelar handboll i VästeråsIrsta HF.
Bild: Lina Johansson

Emma Aarnios fråga: Vad har varit det svåraste med att slå igenom som ung?

– Jag skulle säga att det tuffaste var att försöka hitta sig själv. Jag var bara 16 år när jag deltog i UMK. I den åldern utvecklas man så otroligt mycket som person. Jag visste inte alls vilken sorts artist jag ville vara. Jag har haft tur eftersom det team som stått bakom mig har varit fantastiskt.

Kjell Simosas
Bildtext Kjell Simosas har musikprogrammet Supernova på Yle X3M.
Bild: Björn Fagerholm

Kjell Simosas fråga: Alva Elle och Kjell from Hell slår ihop sina krafter och ger ut en EP. Hurudan musik blir det och hurudana scenkläder har vi?

– Scenkläderna skulle givetvis vara svarta och jag färgar mitt hår svart. Eftersom jag sjungit mest pop och Kjell hållit på med Heavy tror jag vi skulle ta någon genre vi båda två är obekväma med, så det får bli dansbandsmusik. Vårt dansband skulle vara en mix av våra namn och heta Kjellez.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Alva om vad som alltid finns i hennes kylskåp, om hennes hund Doris ylar med när hon sjunger och tipsar Kaj Korkea-aho om poplåtar.

Alva Nygård: "Mitt och Kjell Simosas dansband skulle heta Kjellez" - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln