Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Slopa klassisk stil" – norske skidkungens drastiska förslag för att rädda längdåkningen är en finländsk mardröm

Från 2021
Björn Dählie, 2016.
Bildtext Bjørn Dæhlie har för norska tidningen VG presenterat sin lösning för att få mer konkurrens i skidspåren.
Bild: IBL / All Over Press

Norges dominans i längdspåren och ett sjunkande intresse i resten av världen oroar också norrmännen själva. Nu kommer grenlegendaren Bjørn Dæhlie med sin dramatiska lösning: Sluta tävla i klassisk stil.

Det är i en intervju med den norska kvällstidningen Verdens Gang som Bjørn Dæhlie bekymrar sig över hur få länder som numera konkurrerar om tätplatserna i längdskidåkning. Sporten har blivit för dyr och komplicerad, tycker skidkungen och föreslår därför att den klassiska åkstilen ska slopas.

En åkstil som alltid har värderats högt i Finland och de senaste decennierna gett de finländska åkarna betydligt större internationella framgångar än den fria stilen.

– Det är en förfärlig tanke för oss norrmän, men jag tycker det är på tiden att det bara finns fristil på programmet i världscupen, VM och OS, säger Dæhlie.

Den nu 53-årige norrmannen behärskade själv bägge disciplinerna under en karriär som gav honom åtta OS-guld och nio VM-guld.

Ett fantastiskt saldo. Inte minst med tanke på att konkurrensen då var bredare.

– Hela 1980-talet blev vi slagna av svenskar, ryssar och finnar. Italien som alltid var med i täten då är nu helt borta. Schweizarna är nästan borta. Tyskland är borta. I Sverige är herråkarna utraderade, med undantag av Jens Burman, säger Dæhlie till VG.

"Minst lika dyrt som alpint"

Lösningen för att bredda tätnationerna? Satsa allt på den fria stilen.

– Med en stil skulle en väldigt dyr idrott bara bli hälften så dyr. Längdåkning har blivit en alltför dyr sport för föräldrarna, minst lika dyr som alpint, säger Dählie och påpekar att förutom att utövarna inte skulle behöva köpa skidor och skor för klassisk stil skulle också vallandet av skidor bli enklare och billigare.

– I Mellaneuropa händer det inte att familjerna släpper ut sina barn på klassiska skidor. Åker man ut är det på fristilsskidor. Jag har tänkt på det här ett tag och tror att längdåkningen måste enas om en stil. Så tror jag vi får tillbaka konkurrensen, säger Dæhlie.

Fristilen fick sitt genombrott under 1980-talet och första gången det delades ut medaljer i fritt var i VM 1987. Efter det har Norge tagit över allt mer, och de två sista VM-tävlingarna har Norge vunnit 11 av 12 guld på herrsidan, något som skapar oro bland längdåkningsentusiaster som vill att deras sport ska blomstra internationellt.

FIS: "Inte på agendan nu"

VG har också kontaktat FIS längdchef Pierre Mignerey som berättar att någon förändring åtminstone inte finns på agendan nu.

– Den klassiska stilen är viktig för sporten. Men Dæhlie har en poäng när det gäller utrustningen. Kanske får vi diskutera detta igen, säger fransmannen Mignerey till tidningen.

Bjørn Dæhlie betonar att han själv är en vän av klassisk stil, men att något måste göras. Anledningar har skidlegendaren inga problem med att hitta.

– Ett sista argument är att det blir enklare att växla mellan längdåkning och skidskytte, säger Dæhlie.

Diskussion om artikeln