Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Attendo: Raseborg får ta över hela äldreboendet Villa Pentby – staden förvånad då vårdbolaget inte diskuterat med tjänstemännen

Från 2021
En byggnad i två våningar som fungerar som ett äldreboende. På marken ligger snö.
Bildtext Vad ska hända med äldreboendet Villa Pentby i Karis? Vårdbolaget Attendo erbjuder nu Raseborgs stad att ta över hela vården.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Vårdbolaget Attendo överväger att sluta producera vårdtjänster för staden Raseborg i äldreboendet Villa Pentby i Karis. I ett pressmeddelande skriver Attendo att bolaget i dag har erbjudit staden hela Villa Pentby så staden kan producera tjänsterna själv. Social- och hälsovårdsdirektör Benita Öberg är förvånad över att bolaget inte diskuterat med staden om det här.

Vårdbolaget Attendo skickade i dag (30.3) e-post till staden Raseborg om sina avsikter utan att diskutera först, konstaterar Raseborgs social- och hälsovårdsdirektör Benita Öberg.

Hon satt i ett möte när hon såg e-posten från vårdbolaget om erbjudandet att staden kan ta över Villa Pentby.

- Jag fick inte ut så mycket av det meddelandet, men såg också ett pressmeddelande av Attendo om det här.

Öberg säger att hon blev lika förvånad som då vårdbolaget för någon vecka sedan skickade ut ett pressmeddelande och erbjöd staden att själv sköta vården på serviceboendets andra våning.

- Det fördes ingen diskussion om den saken innan meddelandet och vi har tackat nej och sagt att det gör vi inte i det här skedet.

Brister i vården

Det hela handlar om att Regionförvaltningsverket tidigare påpekade vilka brister det finns i vårdbolagets verksamhet i Villa Pentby.

Det visade sig att klienter bland annat upplevde att maten varit dålig och att de inte kunnat gå ut. Personaldimensioneringen fick också kritik. Regionförvaltningsverket kräver nu att det ska finnas sex personer till i personalen på boendet.

Attendo kritisk till vårdpris

I det senaste pressmeddelandet är Attendo också kritisk till priset för vårddygn i Villa Pentby.

För ett år sedan konkurrensutsatte tio västnyländska kommuner boende med stort vårdbehov, så kallat resurserat serviceboende. Samarbetet heter C-10.

Vårdbolaget Attendo gav då ingen offert till Raseborg eftersom man ansåg att kommunerna betalar för lite. Attendo gick ändå senare med i samarbetet och gav en offert på bland annat vården i Villa Pentby.

Raseborg betalar 138,11 euro per vårddygn på Villa Pentby enligt det nuvarande avtalet. Det nya C-10-priset är 133,19 euro. Det är fem euro billigare per dygn.

"Attendo överväger sluta producera vårdtjänster i Raseborg"

“Det sänkta priset per vårddygn och beslutet att det måste anställas mera personal får Attendo att överväga att sluta producera vårdtjänster i Raseborg” skriver bolaget i ett pressmeddelande.

“Att anställa sex vårdare till kommer att öka personalkostnaderna avsevärt”, säger Simo Saaranen, Attendos regionchef för äldrevården.

Benita Öberg konstaterar att priset i C-10-kommunernas upphandling var fastställt.

- Att Regionförvaltningsverket sedan ställt andra krav på personaldimensioneringen bygger på den verksamhet som de har i Villa Pentby. Den kräver att det finns någon på varje avdelning på natten.

Möte med vårdbolaget på onsdag

I morgon (31.3) har Raseborgs stad prickat in ett möte med Attendo om upphandlingen som kommunerna i C-10 initierat och som vårdbolaget deltar i.

Öberg säger att staden hade för avsikt att diskutera priset när man möts för att diskutera upphandlingen.

- De gick ju med i upphandlingen så det är ju konstigt att de nu funderar på att lägga ner verksamheten

Blir mötet alls av på onsdag?

- Jo, som det ser ut just nu, svarar Öberg på tisdagen.

Staden väntar också på att Regionförvaltningsverket ska avgöra om vårdbolaget får fortsätta med sin verksamhet i Villa Pentby eller inte.

Attendo: Raseborgs vård dyrare

I dagens pressmeddelande från Attendo sägs också att stadens egen vård kommer att bli dyrare än den bolaget producerar och att bemanningen är lägre.

Benita Öberg anser att stadens vård inte är dyrare än Attendos vård.

- Vi har räknat ut hurdan personaldimensionering vi har och vad våra enheter kostar. Det går ändå inte helt att jämföra med köptjänster där många andra saker också påverkar priserna.

Öberg: Det känns olustigt

Det känns olustigt att vårdbolaget inte diskuterar det här innan man går ut i offentligheten med kritiken, säger Benita Öberg.

- Jag poängterade förra veckan då de skickade meddelandet om andra våningen att det hör till god sed att diskutera innan man går ut med ett pressmeddelande. Nu är det samma sak igen. Det är som om Attendo vill göra staden till en syndabock för att vi inte vill ta över halva vården i serviceboendet. Det är ingen enkel sak och kräver en lång process och insyn i verksamheten.

- Vi vill trygga vården för de äldre, men det är ingen god sak att förhandla på det här sättet.

Vad gör staden nu?

- Vi måste diskutera med vårdbolaget och fråga vad de menar. Det ska vara ett möte och inte genom pressmeddelanden eller e-post. Vi ska tillsammans fundera vad det betyder, men jag har ännu inte ett svar på vad stadens beslut blir. Det måste vi utreda, så här får det inte gå till.

Diskussion om artikeln