Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tim Sparv fick lite tröst av mamma efter dubbla besvikelser i VM-kvalet – nu är han nyopererad: "Redan under uppvärmningen kändes knät inte hundra"

Från 2021
Tim Sparv värmer upp.
Bildtext Tim Sparv spelade de sista minuterna i Finlands VM-kvalpremiär mot Bosnien-Hercegovina.
Bild: Lehtikuva

Tim Sparv kände viss oro för vaden inför VM-kvalet. Han åker hem till Grekland med ett opererat knä. ”Irriterande och frustrerande att vara skadad, men EM är inte i fara”, säger Sparv till Yle Sporten.

Tim Sparvs landslagssamling fick ett abrupt slut förra veckan. Resan till Ukraina ställdes in – i stället bokades en operationstid.

Under tisdagen putsades knät.

– Allt har gått enligt planerna. Läkaren var nöjd med resultatet, säger Sparv till Yle Sporten.

Landslagets kapten stannar över natten på sjukhuset och flyger hem till Grekland inom ett par dagar. Han går med kryckor just nu för att minska belastningen på knät, men rehabiliteringen är redan i gång.

– Rörligheten i knät är bra och nu är första målet att sköta hela rehabiliteringen så proffsigt som möjligt och skynda långsamt. Jag är i goda händer.

Besök i Vasa

Sparv spelade slutminuterna av Finlands premiär i VM-kvalet. Han berättar om en märklig matchkväll. Han vet inte när eller hur skadan uppstod.

– När jag kom till samlingen hade jag åtminstone ett ganska friskt knä. Jag var lite orolig för vaden som har strulat, men redan under uppvärmningen kändes knät inte hundra.

– Efter inhoppet kändes första minuterna okej, men i något skede kände jag att något hade hänt i knät. Jag kunde spela vidare, men blev lite orolig och nästa dag gjorde vi en magnetröntgen som visade att det behövs operation.

När resten av landslaget flög till Kiev åkte Sparv till Vasa.

– På grund av pandemin hade jag inte varit där sen förra sommaren. Det var kul att få träffa familjen och få bli lite upplyft av mamma efter besvikelserna, säger han och skrattar.

Ingen fara för EM

Prognosen är fyra veckor utan fotboll.

– EM är inte i fara. Det är mer irriterande och frustrerande att vara skadad. Å andra sidan har jag haft små känningar i knät tidigare, så jag hoppas att det här ingreppet gör knät starkare och stabilare, säger Sparv och nämner vätska i knät.

Speltiden har varit knapp för Sparv i Grekland den senaste tiden. AE Larissas säsong tar slut i mitten av maj.

– Vi har två landskamper före EM och det är positivt för mig.

Finland möter Sverige i Stockholm den 29 maj. EM-genrepet mot Estland är i Helsingfors den 4 juni.

"Släppte till för mycket bakåt mot Bosnien"

I morgon kväll spelar fotbollslandslaget en landskamp mot Schweiz. VM-kvalet var samlingens höjdpunkt.

– Fyra poäng hade varit väldigt bra. Krysset mot Bosnien känns irriterande, krysset mot Ukraina kom efter en disciplinerad insats. Vi visste på förhand att förlust mot något av lagen inte är bra och det ser ut att bli en tajt grupp.

Insatsen mot Ukraina var närmare det täta, kollektiva spelet som Finland har gjort till ett adelsmärke.

– Offensivt skapade vi ganska mycket mot Bosnien, men vi släppte till för mycket bakåt. Matchen var för öppen för vår smak. Vi har varit duktiga på att inte ge motståndaren fler än en eller två stora målchanser. Nu fick de för många.

VM-kvalet fortsätter i september för Finland. Kazakstan i Helsingfors och Frankrike i Paris väntar då.