Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pfizers och Modernas vaccin skyddar bra mot smitta – väcker hopp om att också andra vaccin hindrar vaccinerade från att föra smittan vidare, säger finländska experter

Från 2021
Vaccineringar förbereds i Borgå.
Bildtext Coronavaccinen tros hindra vaccinerade personer från att smitta dem som ännu inte fått vaccinet.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Enligt amerikansk forskning hindrar mRNA-vaccinen coronaviruset från att smitta från vaccinerade personer. Det här ger hopp, enligt finländska experter.

När pandemin hållit på ett år och vaccineringen av befolkningen är igång väcks frågan om vaccinerade kan sprida coronaviruset vidare till personer som ännu inte har fått vaccinet.

Enligt uppgifter från den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC är det väldigt ovanligt att personer som fått Modernas eller Pfizer-Biontechs vaccin smittas av corona och därför tror man att det sannolikt är mycket sällsynt att en vaccinerad kan smitta andra.

Också i Finland har undersökningen noterats och resultaten glädjer många inom hälsovården.

– Det ger mycket hopp eftersom det hittills varit ett stort frågetecken om vaccinet hindrar spridning av viruset. Nu har vi fått svar om att vaccinet gör det, säger Hanna Nohynek som är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Antalet smittade har sjunkit kraftigt i USA och Israel

Också Mika Rämet, chef vid Tammerfors universitets vaccincenter är nöjd med informationen om vaccinen.

Han säger att liknande observationer redan har gjorts i länder där man hunnit vaccinera en större del av befolkningen.

I USA har till exempel antalet smittade per dygn sjunkit från 250 000 i januari till 60 000 i slutet av mars, enligt Rämet.

– I Israel är antalet smittade nu en tjugondel av vad det var då epidemiläget var som värst, säger han.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet
Bildtext I Israel är antalet smittade nu en tjugondel av vad det var då epidemiläget var som värst, säger Mika Rämet som är chef vid Tammerfors universitets vaccincenter.
Bild: Joni Tammela / Yle

Rämet påminner ändå om att antalet smittade sjunkit som ett resultat av både vaccinering och restriktioner.

– Jag ser ingen orsak till att vi inte kunde uppnå samma siffror när vi lyckats vaccinera flera, säger han.

Också andra vaccin tros förebygga smitta

Trots att CDC:s undersökning endast fokuserade på mRNA-vaccin – det vill säga Pfizer-Biontechs och Modernas vaccin, ger det hopp om att de andra vaccinen också kan förebygga smitta.

– Vi har fått liknande uppgifter om adenovirusvaccin från undersökningar av Astra Zeneca och Janssens vaccin. Men hur mycket de skyddar mot smitta, det vet vi inte ännu, säger Nohynek.

Hanna Nohynek
Bildtext Den här forskningen ger mycket hopp eftersom det hittills varit ett stort frågetecken om vaccinet hindrar spridning av viruset, säger Hanna Nohynek som är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

– Astra Zenecas vaccin skyddar sämre mot en lindrig eller symtomfri variant av den sydafrikanska virusvarianten – vilket indikerar att också skyddet mot smitta kunde vara mindre. På befolkningsnivå tror jag ändå att Astra Zeneca minskar smittspridningen, men det kan hända att effekten är något mindre än när det gäller Pfizer Biontech och Moderna, säger Mika Rämet.

Rämet påminner också om att de som fått vaccinet fortfarande måste följa samma restriktioner som de andra, eftersom vaccinen varken skyddar mot smitta eller sjukdom till hundra procent.

I Finland är man ändå försiktigt optimistisk. Nu väntar man på information från andra länder, bland annat Storbritannien.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel "Suomalaisasiantuntijat: RNA-rokotteiden tartuttavuustutkimukset rohkaisevia, todennäköisesti muutkin rokotteet suojaavat tartuttamiselta" av Olli-Pekka Lukka och Meeri Niinistö. Frida Holmberg översatte artikeln.