Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stadig uppgång för företagen men fortfarande liten efterfrågan: "Vi behöver en tydlig exitstrategi"

Från 2021
Porträttfoto taget underifrån på en kvinna med blont hår.
Bildtext Paula Erkkilä på Österbottens handelskammare säger att framtiden ser ljus ut, men hon efterlyser en tydlig exitstrategi så företagen ska våga investera. Arkivbild.
Bild: Eeva Huotari

Det ekonomiska läget för företagen i Österbotten och Mellersta Österbotten är på stadig uppgång efter djupdykningen då coronapandemin bröt ut för ett år sedan. Men Österbottens handelskammare efterlyser en tydlig exitstrategi.

Återhämtningen startade redan i höstas och har fortsatt i början av året, visar konjunkturbarometern Business Panel som Österbottens handelskammare lät genomföra bland medlemmarna i mitten av mars.

När handelskammaren sett på resultatet av enkäten gör man analysen att skräckscenarierna för ett år sedan inte förverkligats till alla delar, specielt industribranschen ser ut att klara sig mycket bättre än förväntat.

- Alla grafer pekar uppåt och ligger nu ovanför nollstrecket, säger Paula Erkkilä, direktör på Österbottens handelskammare.

- Speciellt glädjande är förväntningarna på omsättningen. Grafen för omsättningen är nu den mest positiva bland alla grafer och den har stigit kraftigast sedan mätningen i november, säger Erkkilä.

Brist på yrkeskunnigt folk

Den största enskilda flaskhalsen är otillräcklig efterfrågan, även om läget har förbättrat sedan i höstas. 35 procent av de som svarade på undersökningen upplever att de har otillräcklig efterfrågan.

- Bland branscherna märks en mycket tydlig tudelning. Industrin har kommit i gång bra efter stoppet som pandemin orsakade och såväl läget som utsikterna ser ganska ljusa ut. Men för de andra branscherna är läget ställvis fortfarande tufft på grund av pandemin, säger Erkkilä.

Det råder också brist på yrkeskunnigt folk vilket begränsar verksamheten för 34 procent av de företag som deltog i undersökningen.

- Nu då ekonomin börjar gå på full fart, kan det begränsa tillväxten enormt, säger Erkkilä.

Paula Erkkilä säger att framtiden ser lovande och hoppfull ut, men att allt beror på hur vaccineringen går framåt.

- Vad vi behöver är en tydlig exitstrategi så att företag våga börja investera igen. Det ser ut som att det sannolikt kommer att vara höst innan vi kan andas ut.

23 procent av Österbottens handelskammares medlemmar svarade på enkäten. Resultatet av enkäten följer långt samma kurva som EU:s Purchasing Managers’ Index och därför anser handelskammaren att resultatet är pålitligt.

Diskussion om artikeln