Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I augusti får skarvar skjutas på Kyrkfjärden kring Högen – Pargas-Nagu fiskeriområdes verksamhetsledare: "Vi fick ett beslut om jakt som vi inte ens hade sökt om"

Från 2021
Uppdaterad 31.03.2021 08:14.
Ön Högen i Pargas
Bildtext Vid månadsskiftet mars-april i fjol observerades för första gången skarvar på den obebodda ön Högen som ligger i Kyrkfjärden, ett stenkast från centrum av Pargas.
Bild: Yle / Samuli Holopainen

Nu får 200 skarvar skjutas på Högen utanför Pargas centrum

4:31

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland har beviljat ett undantagslov som gör det möjligt att skjuta skarv på Kyrkfjärden i Pargas. Pargas-Nagu fiskeriområde är inte nöjda med beslutet eftersom det inte är i enlighet med den ansökan om skrämseljakt som fiskeriområdet lämnade in i fjol.

Enligt NTM-centralens undantagslov får man skjuta upp till 200 skarvar per år i närområdet av ön Högen. Undantagslovet gäller för de kommande två åren 2021-2022.

Skarvjakten är tillåten endast i augusti, efter att häckningssäsongen är över. Dessutom måste man ta i beaktande den gråhägerkoloni som också bor på ön.

NTM-centralen motiverar beviljandet av undantagslovet med att man vill skydda ön Högens skog, som passar bra som rekreationsområde, från omfattande skador som kan orsakas av skarvpopulationen.

NTM-centralen tycker ändå inte att skarvpopulationen på Högen utgör ett hot mot fisket i området, trots att Pargas-Nagu fiskeriområde i sin ansökan hade lyft fram att skarven kan orsaka allvarliga skador för fiskevatten.

I ett pressmeddelande hänvisar NTM-centralen till ett utlåtande från Naturresursinstitutet Luke, som säger att skarvpopulationen på Högen är så pass liten att den inte utgör ett anmärkningsvärt hot mot fisket.

Beslutet motsvarar inte Pargas-Nagu fiskeriområdes ursprungliga önskan

Olav Granström som är verksamhetsledare för Pargas-Nagu fiskeriområde blev förvånad över att det undantagslov som NTM-centralen beviljade inte alls motsvarar fiskeriområdets ursprungliga ansökan.

Olav Granström inför strömmingsmarknaden i Åbo 2018
Bildtext Olav Granström, verksamhetsledare för Pargas-Nagu fiskeriområde, är förvånad över att NTM-centralens beslut är något helt annat än den skrämseljakt som fiskeriområdet hade ansökt om lov om.
Bild: Oskar Karlsson / Yle

Pargas-Nagu fiskeriområde hade ansökt om lov att skjuta 30 skarvar per år i skrämselsyfte för att helt och hållet driva skarven från Högen.

– Jag blev förvånad över att det gick så illa att vi fick ett helt nekande beslut till våra försök att skrämma skarven från Högen. Där fick vi kalla handen, att vi liksom inte har en möjlighet att förhindra kolonin från att växa, säger Granström.

– Däremot fick vi ett sådant beslut om jakt som vi inte ens hade sökt om, konstaterar Granström.

Enligt Granström innebär NTM-centralens beslut om att tillåta jakt endast i augusti att skarvarna får frodas under häckningssäsongen och att skarvkolonin får växa.

– Ingen vet hur mycket skarvstammen kommer att växa, men det finns exempel där skarvstammen har vuxit mycket kraftigt då den haft tillgång till näring och fisk. Vi kan bara stå och se på när den växer och kan inte göra någonting, säger Granström.

"Innebär ju inte nödvändigtvis att skarvkolonin kommer att minska"

Hur skarvjakten kommer gå till i praktiken kan Granström ännu inte säga eftersom man ursprungligen hade planerat för jakt i skrämselsyfte.

– Då skulle någon enstaka skarv ha skjutits nu och då och skrämselskott skjutits i större utsträckning med syftet att förstärka skrämselåtgärderna som vi skulle ha vidtagit. Vi hade planerat en hel del olika åtgärder men nu går de så att säga i fläkten, säger Granström.

Ön Högen i Pargas
Bildtext I maj i fjol fanns det åtminstone 150 skarvbon på ön Högen.
Bild: Yle / Samuli Holopainen

Granström säger att fiskeriområdet får tänka om och planera hur jakten sköts i praktiken, men att man redan har kontakt med jägare.

– För den delen ser jag inget problem, vi har kunnandet organiserat. Nu gäller det bara att sadla om och göra det här enligt det som vi får lov till, säger Granström.

Enligt Granström gäller det nu bara att vänta och se hur jakten kommer att påverka skarvkolonin och området kring Högen.

– Det att vi nu får skjuta 200 skarvar på hösten innebär ju inte nödvändigtvis att skarvkolonin kommer att minska, vilket antyds i beslutet. Det är en klar gissning att NTM-centralen önskar att det ska gå på det viset, men det får bara tiden utvisa, säger Granström.

Diskussion om artikeln