Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stopp för Emil Ruusuvuoris succé i Miami – finländska stjärnskottet föll klart mot ännu större tennislöfte

Från 2021
Emil Ruusuvuori i mörkblå blus slår till bollen med sin racket.
Bildtext Emil Ruusuvuoris turnering i Miami tog slut efter ett par meriterande segrar på vägen. Jannik Sinner slog finländaren med 6–3, 6–2.

19-årige italienaren Jannik Sinner ses som världens kanske mest lovande tennisspelare. Mot den två år äldre Emil Ruusuvuori visade han varför. I åttondelsfinalen i Mastersturneringen i Miami vann Sinner i två raka set, och av en karriärens bästa veckor hittills fick ett abrupt slut för finländaren.

Det var stortalangernas kamp.

Jannik Sinner är 31:a på världsrankningen, och med sina 19 år den yngsta spelaren som finns bland de 90 bästa på listan. Emil Ruusuvuori har klättrat till 83:a på världslistan, och fyller 22 senare den här veckan.

Dessutom handlar det om två spelare med liknande spelstil. Och senast de möttes för ett drygt år sen var det Ruusuvuori som vann.

Men när duon gjorde upp om en plats i kvartsfinal i ATP Masters-turneringen i Miami fick Ruusuvuori inte i gång sitt spel. Han gjorde fler misstag än italienaren, samtidigt som Sinner imponerade med fler vinnande slag och utmärkta servar.

– Han servade bättre än jag gjorde, det var den stora skillnaden. Jag lyckades heller inte så bra med returerna. Överlag var Sinner bättre i dag, säger Ruusuvuori på tennisförbundets hemsida.

70 minuter räckte

I första set bröt Sinner finländarens serve fram till 5–3 och vann sedan setet med 6–3. Och i andra set kopplade talangen från Sydtirolen nära gränsen till Österrike tidigt greppet. Sinner seglade ifrån till seger med 6–2 och vann i två raka set.

6–3, 6–2 till Sinner alltså, på 1 timme och 10 minuter.

Ruusuvuoris turnering tog därmed slut efter några imponerande segrar på vägen. Finländaren hade tidigare slagit spanska jättelöftet Carlos Alcaraz, tyske världssjuan Alexander Zverev och Sveriges etta Mikael Ymer. Segrarna för honom upp till ungefär 75:e plats på nästa veckas världsrankning.

– Jag lärde mig mycket under den här turneringen, framför allt i de tajta matcherna jag vann. Jag har aldrig lärt mig så här mycket under en turnering tidigare. Jag fick lära mig om att ändra taktik och om att spela i tajta lägen, säger Ruusuvuori.

Finlands nuvarande tennisetta får däremot fortsätta jakten på sin första kvartsfinalplats i en Masters- eller grand slam-turnering, något bara Jarkko Nieminen lyckats med av finländska spelare hittills.

Diskussion om artikeln