Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten tuffar vidare trots pandemin: "Våra lokomotiv, de stora företagen, har fått beställningar och kunnat ha folk i jobb"

Från 2021
Kaj Suomela, landskapsdirektör i Österbotten.
Bildtext Kaj Suomela på Österbottens förbund säger att coronastöden gjorde precis det som de var tänkta att göra men det är inget man kan basera ekonomin på. Arkivbild.
Bild: Yle/Markus Bergfors

De österbottniska kommunerna verkar ekonomiskt sett ha klarat coronaepidemin mycket bättre än väntat. Med ett par undantag gör kommunerna från Karleby till Kristinestad plusbokslut för ifjol, och rätt stora plus.

Landskapsdirektör Kaj Suomela på Österbottens förbund säger att något liknande inte skett på åratal.

- Det har alltid varit plus minus noll eller lite på minus. Och förstås en del plus, men det är coronastödet (från staten reds anm) som har hjälpt upp det.

Förstås handlar det också om att skatteintäkterna flöt in bättre än väntat - pandemin påverkade varken företag eller sysselsättning så hårt som befarat.

Enligt Suomela gjorde de extra statsandelarna ändå precis det som de var tänkt att göra - lätta upp.

- Där har statsmakten agerat så att man inte hamnar inför sparåtgärder i just dessa tider då folk annars kanske är utsatta också, kanske permitterade, arbetslösa och företagarna inte har inkomst.

Suomela betonar att pengarna är extra stöd, och inga lån som kommunerna ska betala tillbaka. Men visst måste kommunerna anpassa utgifter och inkomster framöver.

- Det kommer hårda tider och man kan inte basera ekonomin på att man får sådana här extra stöd från statsmakten.

Blev det nästan så att kommunerna fick lite för mycket coronastöd i förhållande till hur coronaepidemin åtminstone hittills har drabbat dem?

- Jag tycker inte det. Ingen kunde veta hur hårt kommunerna skulle drabbas, hur stort skatteintäktsbortfallet skulle vara.

Suomela påminner också om att coronapandemin kan påverka negativt en längre tid och visa sig i både högre arbetslöshet, fler permitterade och längre vårdköer.

"En situation som är bland de bästa i landet"

Samtidigt visar boksluten att Österbotten faktiskt klarat pandemin bra, påpekar Suomela.

- Det beror på att företagen ändå har kunnat hålla igång verksamheten. Man har inte stängt tillverkande industri eller byggen och så vidare. Också på den globala marknaden har våra lokomotivföretag eller stora företag fått beställningar och kunnat ha folk i jobb.

Samtidigt har förstås servicenäringarna som restauranger och hotell drabbats hårdare, påminner Suomela.

Vi har högre arbetslöshet men en situation som fortsättningsvis är bland de bästa i finland. Inte ska man vara nöjd då folk går arbetslösa men relativt sett har vi lyckats.

Suomela ser också positivt på framtiden, även om det gäller att jobba vidare och inte förlita sig på extra stöd från staten.

- Men vi har ett näringsliv som är mångsidigt. Bara vi får vaccinationerna nu och folk börjar röra på sig så tror jag efterfrågan ökar ännu mera.

Bokslut 2020Resultat (euro)
Vasa+ 32,6 miljoner
Karleby+ 12,3 miljoner
Korsholm+ 7,6 miljoner
Pedersöre+ 4 miljoner
Malax+ 3,5 miljoner
Kronoby+ 3,2 miljoner
Nykarleby+ 3,1 miljoner
Kristinestad+ 1,9 miljoner
Larsmo+ 1,5 miljoner
Korsnäs- 250 000
Närpes, Vörå och Jakobstads bokslut är inte klara men väntas landa rejält på plus.
Kaskö väntas göra minusresultat.

Diskussion om artikeln