Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle breddar coronarapporteringen – nu finns vår coronagrafik också på engelska och ryska

Från 2021
Närbild av en ipad där man ser Yle.fi.
Bildtext Coronagrafik på engelska och ryska blir tillgängligt på Yles webbsidor.
Bild: Laura Mainiemi / Yle

Från och med i dag finns Yle Uutisets coronagrafik på engelska och ryska som en del av Yles satsning att nå ut till personer som varken pratar finska eller svenska.

Det är fråga om artikeln Koronavirus lukuina (sv. coronaviruset i siffror) som översatts. Här kan du se artikeln på finska. Här hittas artikeln på svenska.

Artikeln innehåller grafer över bland annat bekräftade fall och dödsfall, läget på vårdavdelningarna och hur många som vaccinerats.

Här hittar du samma artikel på engelska. Coronainformation på engelska har tidigare endast publicerats på webbsidan Yle News.

Här hittar du artikeln på ryska.

Till vänster syns coronagrafik på engelska, till höger på ryska.
Bildtext Skärmdump där en mycket liten del av artiklarna med grafiken syns.
Bild: Skärmdump / Yle

Coronanyheter även på andra språk

Yle har sedan tidigare producerat nyheter kring coronaviruset på arabiska, somaliska, kurdiska och persiska. Genom att klicka på länkarna kommer du till artiklarna med coronainformation på de språken.

Bakgrunden till den nya satsningen är att Yle vill stå till tjänst även för dem som pratar främmande språk. Statistik från Institutet för hälsa och välfärd visar nämligen att var tredje som insjuknar i covid-19 i Finland varken pratar finska eller svenska.

Yle nominerades i år till Stora Journalistpriset i kategorin Årets journalistiska gärning för specialsatsningen med coronanyheter på ovan nämnda språk.

Nomineringsförklaringen var då denna:

"Våren 2020 upptäckte man på Yle Uutiset att det då coronaepidemin spred sig i Finland fanns en stor grupp språkminoriteter som inte nåddes av den officiella coronainformationen. På grund av den allmänna säkerheten är det dock viktigt att alla som bor i Finland får färsk och pålitlig information om coronavirussituationen. Uutiset inledde snabbt ett projekt och från och med mars började man sända nyheter på arabiska, kurdiska, persiska och somaliska. Ett sådant projekt hade inte kunnat genomföras av någon annan än Yle."