Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Är du kvinna och alltid har drömt om att bli astronaut? Här är din chans – ansökningstiden börjar i dag

Från 2021
En kvinna klädd i mörkblå overall pekar med ena handen. Till vänster om henne finns en vit rymddräkt.
Bildtext Samantha Cristoforetti är för tillfället ESA:s enda kvinnliga astronaut - men nu vill organisationen rekrytera fler kvinnor.
Bild: Maurizio Degl'Innocenti / EPA

Den europeiska rymdorganisationen ESA söker astronauter för första gången på ett decennium. Man vill anställa fyra till sex astronauter och också finländare kan söka jobben.

ESA uppmuntrar i synnerhet kvinnor att söka då man vill öka mångfalden inom organisationen.

Organisationen har för tillfället sju aktiva astronauter, endast en av dem är kvinna.

Det går att söka från och med idag den 31 mars. ESA vill anställa fyra till sex så kallade karriärastronauter, dessutom kommer omkring tjugo reservastronauter med kortare tidsbundna kontrakt att rekryteras.

Sista ansökningsdagen är den 28 maj.

Den som vill bli astronaut måste ändå uppfylla hårda kriterier både när det gäller utbildning, samt fysisk och psykisk hälsa.

Förutom att vara medborgare i en av ESA:s medlemsstater ska man ha minst en magisterexamen i naturvetenskap, medicin, teknik, matematik eller datavetenskap eller ha en examen som testpilot och/eller testingenjör.

Kandidater måste dessutom ha minst tre års relevant yrkeserfarenhet efter examen och kunna tala engelska flytande.

ESA söker också astronauter med fysiska funktionsnedsättningar

För första gången söker man också astronauter med fysiska funktionsnedsättningar.

– Mångfald på ESA bör inte bara handla om våra astronauters ursprung, ålder, bakgrund eller kön, utan kanske också fysiska funktionshinder, säger David Parker, ESA:s chef för mänsklig och robotutforskning.

Personer som är psykologiskt, kognitivt, tekniskt och yrkesmässigt kvalificerade att bli astronauter men som har en fysisk funktionsnedsättning, uppmuntras söka till det nya parastronautprogrammet.

Processen för att bli astronaut är lång och kan enligt ESA ta mer än ett år. I oktober 2022 förväntas vi få höra vilka som blir ESA:s nya astronauter.

ESA grundades år 1975 och har 22 medlemsländer, varav Finland är ett. Det här är tredje gången som ESA rekryterar astronauter.

Källor: ESA, Yle Uutiset, Rymdstyrelsen

Diskussion om artikeln