Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles partimätning: SDP dalar och Saml stiger– tre partier kämpar om segern i kommunalvalet

Från 2021
Graf som visar partiernas popularitet.
Bild: Yle/ Ilkka Kemppinen

Sannfinländarna är etta i Yles partimätning. Partiet har ett väljarstöd på 19 procent. Socialdemokraterna faller och Samlingspartiet karpar upp sig.

Tre partier kämpar om segern i kommunalvalet. Sannfinländarna ligger för tillfället bäst till. Partiet får i den senaste mätningen ett stöd på 19 procent.

Samlingspartiet närmar sig tätpositionen med ett stöd på 18,8 procent.

Det anmärkningsvärda är att statsministerpartiet Socialdemokraterna dalar. SDP får i mätningen ett stöd på 18 procent och faller med det till tredje plats. Trenden är sjunkande.

Forskningsdirektör Tuomo Turja vid Taloustutkimus säger att SDP förlorar väljare på olika plan. Sannfinländarna gynnas, men också andra.

- SDP blir av med människor i arbetsför ålder, kvinnor och speciellt de som bor i södra Finland.

Enligt Turja kan det hända att folk är trötta på coronasituationen, vilket avspeglar sig i stödet för regeringspartierna.

Sanna Marin utanför Ständerhuset.
Bildtext Statsminister Sanna Marin leder Socialdemokraterna till kommunalvalet. Just nu ser det inte bra ut.
Bild: Silja Viitala / Yle

Tre partier gör alltså upp om segern i kommunalvalet. Mest utmanande är läget enligt Turja för Sannfinländarna. Partiet har i tidigare val ibland haft svårt att omsätta stöd i partimätningar i verkligheten.

De gröna går framåt, Vänsterförbundet backar

Centern får i mätningen ett stöd på 12,5 procent, vilket är lite mindre än senast. Någon positiv trend går inte att skönja inför valet.

De gröna går däremot framåt till 12,1 procent. Med det närmar sig partiet resultatet i det förra kommunalvalet.

Vänsterförbundet får i mätningen ett stöd på 7,8 procent. I den förra mätningen var partiet uppe i 9,1 procent.

Tuomo Turja.
Bildtext Forskningsdirektör Tuomo Turja vid Taloustutkimus.
Bild: Yle

Enligt Tuomo Turja finns det ett klart samband mellan resultatet för De gröna och Vänsterförbundet. Partierna är populära bland samma väljargrupper. Den ena vinner, den andra förlorar.

Mätningen utfördes av Taloustutkimus mellan 8.3.2021 och 30.3.2021. Sammanlagt 2463 finländare mellan 18 och 79 år tillfrågades om hur de skulle rösta om kommunalval ägde rum nu. Av dem uppgav 1617 sin åsikt. Felmarginalen är +/- 2.0 procentenheter.