Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL-chefen medger att diskussionen kring vaccinationsordningen politiserats – HUS-överläkare vill se mer vaccin till de värst drabbade områdena: "Man släcker skogsbränder där flammorna finns"

Från 2021
Uppdaterad 31.03.2021 12:20.
Skylt där det står Coronavaccination. I reflektionen av skylten syns en person som promenerar.
Bildtext Regeringen diskuterar ändringar i vaccinationsordningen i dag.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Institutet för hälsa och välfärds generaldirektör Markku Tervahauta medger i en intervju för Yle att konversationen kring vaccinationsordningen påverkats av politiska ståndpunkter.

Det här kommer efter att inrikesminister Maria Ohisalo kritiserade hälsomyndigheten för motsägelsefulla signaler kring coronavaccinationsordningen.

Markku Tervahauta medger att diskussionen politiserats.

– Eftersom frågan är regionalpolitiskt och partipolitiskt relevant så blir det ett politiskt beslut.

Regeringen förhandlar i dag om coronaåtgärder och diskuterar bland annat en eventuell ändring i vaccinationsordningen. En ändring som kunde betyda att de värst drabbade epidemiområdena får mer vaccin.

Bland annat SFP anser att ordningen borde ändras så att drabbade områden vaccineras efter att riskgrupperna har fått vaccin. Centern har uttryckt ointresse att ändra på nuvarande ordning.

Experter anser att ändring i vaccinationsordningen behövs

Den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) stöder en ändring i vaccinationsordningen. Enligt gruppen borde vaccinationsordningen ändras redan innan riskgrupperna vaccinerats.

Chefsöverläkare Markku Mäkijärvi vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) håller med expertgruppen.

– Helsingforsare med diabetes löper 30 gånger större risk att insjukna i covid-19 än personer som bor på andra håll i Finland. Fallen kunde minska med 20 procent med förändringar i vaccinationsordningen. Man släcker skogsbränder där flammorna finns, säger han.

En närbild på ledande överlekare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Markku Mäkijärvi. Mäkijärvi har glasögon med svarta bågar och en grå kostym på sig.
Bildtext Markku Mäkijärvi vid HUS säger att fallen skulle minska om man vaccinerade mer i de värst drabbade områdena.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Enligt honom borde ändringen i vaccinationsordningen ske snabbt eftersom det påverkar tredje coronavågen.

– Om vi väntar på att alla riskgrupper vaccinerats är vi långt in i maj månad. Då kan vi inte längre påverka den tredje vågen.

Enligt en gallup som tidningen Helsingin Sanomat gjort anser en majoritet av finländarna att de värst drabbade epidemiområdena borde få mer vaccin.

Hela landet drar nytta av ändringar i vaccinationsordningen

Markku Tervahauta vid Institutet för hälsa och välfärd säger att man i samband med eventuella ändringar i vaccinationsordningen måste ta i beaktande logistiska frågor och likabehandling.

Till de logistiska frågorna hör bland annat det faktum att Pfizer-Biontechs coronavaccin måste förvaras i -70 grader och den möjligheten finns inte överallt. Tillverkaren måste också tre veckor innan leverans få informationen om vart vaccindoserna ska levereras.

– Ju snabbare man fattar ett beslut, desto snabbare kan man ändra distributionen.

Markku Tervahauta tittar in i kameran.
Bildtext Markku Tervahauta (THL) vill se en förändring i vaccinationsordningen – och det snabbt.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Nyland är värst drabbat i nuläget och står för drygt två tredjedelar av alla fall. Sjukvårdsbehovet har också varit störst i Nyland.

Enligt chefsöverläkare Markku Mäkijärvi skulle en förändring i distributionen av vaccindoser tjäna hela Finland – inte bara exempelvis Nyland. Det här eftersom många fall i andra delar av landet härstammar från Nyland.

Tervahauta säger ändå att restriktioner och rekommendationer fortsättningsvis är de bästa åtgärderna för att stävja smittspridningen. Att vaccinera riskgrupper i nuläget betyder att de här personerna skyddas från att insjukna allvarligt, men hur vaccineringen påverkar epidemin syns först senare.

– En kombination av noggrant genomförda restriktioner och vaccin tar oss mot en ljusare vår, säger Tervahauta.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel THL:n pääjohtaja myöntää, että keskustelu Suomen rokotusjärjestyksestä on politisoitunut: "Tässä asiassa on puoluepoliittisia painotuksia" skriven av Markus Mäki. Översättning till svenska: Märta Nummenmaa.

Textavsnittet om SFP och Centern preciserat kl 12:48 till "Bland annat SFP anser att ordningen borde ändras så att drabbade områden vaccineras efter att riskgrupperna har fått vaccin. Centern har uttryckt ointresse att ändra på nuvarande ordning."

Diskussion om artikeln