Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Daniel-André Tande kryar på sig – får lämna intensivavdelningen

Från 2021
Daniel-André Tande faller i Planica.
Bild: Grzegorz Momot / EPA-EFE / All Over Press

Den norske backhopparen Daniel-André Tandes tillstånd har förbättrats, och han får lämna avdelningen för intensivvård i sjukhuset i Slovenien. Tande som föll i flygbacken i Planica har vårdats på universitetssjukhuset i Ljubljana.

Den norske backhoppningschefen Clas Brede Bråthen bekräftar för den norska nyhetsbyrån NTB att Tande förflyttas till en avdelning med lättare vård.

Tande föll under förra veckan i provomgången inför världscupdeltävlingen i Planica. Han fick både en benfraktur och en punkterad lunga, men sparades från huvud- och nackskador.

På måndagen väcktes Tande från ett konstgjort komatillstånd, och har kunnat kommunicera med sina närmaste.

Senare under veckan kommer de norska och slovenska läkarna tillsammans med försäkringsbolag att planera hur man ska få Tande hem till Norge för vidare vård. Enligt Bråthen är det viktigaste att bestämma tidpunkten för förflyttandet av Tande, eftersom resan är stressig för patienten.

Enligt det norska backhoppningslandslaget har Tande inga egna minnesbilder från olyckan, men har fått höra om hur olyckan gick till. Lagledningen är övertygad om att Tande ännu återvänder till backhoppningen eftersom Olympiatoppen som ansvarar för toppidrotten i landet har en stor erfarenhet av rehabiliteringen av idrottare.

Diskussion om artikeln