Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Surfarnas paradis, punkarnas specialaffär och grevens ö – publiken tipsade om sina favoritplatser och udda resmål i Finland, och sådana här är de

Från 2021

Under ytan bubblar ett annorlunda Finland

Planera upptäcktsfärder runtom i Finland och låt dig inspireras av de här egenartade kulturupplevelserna: surfare på Tulluddsstranden i Hangö, en punkinspirerad diversehandel, Sápmi och en vacker öde ö i Ule träsk, samt många spännande kulturpersonligheter och -fenomen.

"Många känner till Hangö på sommaren, men på våren och hösten är staden mer okänd, men är ett av Finlands coolaste surfställen", står det i publiktipset. I Egenland är surfaren Mikki på Tulluddsstranden. Han har flyttat till Hangö för att kunna bo nära havet. Han kör hellre en längre väg till jobbet än till vågorna.

Ett av Meyas och Nellies favoritställen på Korpo där de bor är en konststig i skogen. Barfotastigens spännande konstverk kan man både känna och lyssna på, och till och med krypa in i.

Sami var basist i ett punkband, men numera driver han en affär med konstgalleri i Helsingfors, Pertin valinta.

Hurdana intressanta typer, unika platser och personliga evenemang skulle publiken vilja ge mer uppmärksamhet? Kulturprogrammet Egenland samarbetar med finländarna för att berätta om mänskor och fenomen som finns utanför strålkastarljuset. Vi letar upp lokala sevärdheter som öppnar upp nya dimensioner av vardagen och som erbjuder en alternativ upplevelse för helgutflykten eller semestern.

Vandringsrutter, mystiska platser, livskonstnärer, kärrskidning: 16 nya tips om ett mindre känt Finland, från Hangö till Utsjoki, Åland till Kajanaland. Sammanlagt finns det redan över 100 tips på Yle Arenan.

Sápmi: en sällsynt rengård som besparats krigets förödelser, unika hantverk och en vandring genom universums historia

Det var många som tipsade om Sápmi. Önskemålet var att vi skulle visa också ursprungsbefolkningens kultur. Egenland besöker Lemmenjoki nationalpark, Enare och Utsjoki.

Kaapin Jounis gård, Lemmenjoki. En båtfärd längs floden tar oss till Kaapin Jounis gård mitt i Lemmenjoki nationalpark. Rengården hör till det samiska kulturlandskapet och är ett välkänt landmärke i området. Gården är dessutom ett av få byggnadskomplex som besparades från Lapplandskrigets förödelser. Under första halvan av 1900-talet ägdes gården av Kaapin Jouni, eller Jouni Aikio, som kallades för renkung och var känd för att tala för samernas sak. Numera är hans hemgård ett museum och en del av nationalparken.

Åk längs floden till Kaapin Jounis gård på Yle Arenan.

Jag skulle väldigt gärna lyfta upp Finlands äldsta sameförening som ännu är aktiv, Sámi Duodji rf, som sedan 1975 har fört fram och bevarat hantverk som ett levande samiskt arv.

Publiktips

Sámi Duodji rf, Enare och Utsjoki. Duodji är ett samiskt ord för hantverk, anrika artefakter som samer tillverkat för hand. Finlands äldsta sameförening Sámi Duodji rf gör ett viktigt arbete för att främja handarbete och handarbetare. I Enare besöker vi föreningens affär som säljer äkta samehantverk och kulturprodukter, och i Utsjoki följer vi med hur en traditionell sjal blir till på en av föreningens kurser.

Duodji Shop -myymälän työntekijä Marjinga Sara kuvattu Kulttuurikeskus Sajoksen ulkopuolella Inarissa.
Bildtext Marjinga Sara presenterar sameföreningens affär Duodji Shop i Enare.
Bild: Yle / Rasmus Tåg

Kolla in meningsfulla hantverk hos Sámi Duodji på Yle Arenan.

Den arktiska tidsvandringen, Utsjoki. En meter, en miljon år. 14 kilometer, 14 miljarder år. Den arktiska tidsvandringen förvandlar tiden till steg då vandraren strövar genom universums historia i Utsjoki. På exkursionen får vi också höra om hur den samiska astronomen Andaras Kitti tolkade den norra stjärnhimlen.

Egenlandin juontajat Nicke Aldén ja Hannamari Hoikkala kävelevät tunturimaastossa.
Bildtext Tidsvandringen går genom de fantastiska fjällandskapen i Utsjoki.
Bild: Yle / Rasmus Tåg

Vandring genom universum på Yle Arenan.

En punkinspirerad diversehandel i Helsingfors

Små specialaffärer och kaféer är viktiga hållpunkter och mötesplatser för stadsdelar och byagemenskaper. I Helsingfors rekommenderas att sticka in hos Pertin Valinta.

När punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät lade av grundande musikerna en butik, Pertin Valinta. Diversehandeln och konstgalleriet främjar outsiderkonst, alternativ kultur och jämlikhet. I den egenartade affären kan man råka på konstnären Kalevi Helvetti.

Besök Pertin Valinta på Yle Arenan.

Paradisön Ärjä i Kajanaland

Sommaren 2020 ordnade Egenland en publikomröstning, som Ärjä vann. Ön fick flest röster och fick således komma direkt in på listan över säsongens inspelningsplatser. Egenland väljer naturresmål som Ärjä, med intressant lokalkultur eller en fascinerande historia.

Reijo Heikkinen visar runt på denna spännande ö. Han säger sig lida av nesomani, alltså ögalenskap. Han har besökt Ärjä mer än 200 gånger. Öns tilltagande popularitet som utflyktsmål väcker både glädje och motstridiga känslor hos stamgästen.

Bekanta dig med ön Ärjä på Yle Arenan

En häpnadsväckande ö i Ule träsk intill landets största insjöfjärd. Historierna om Ärjä fascinerar, liksom vyerna. Stränderna påminner om det legendariska Big Sur i Kalifornien.

Publiktips

Tulluddens surfare i Hangö

Det kan löna sig att besöka Hangö utanför turistsäsongen. En blåsig söndag på Tulluddens parkeringsplats märker man att det är surfarnas hemmaplan: vägen är kantad av husbilar och i träden hänger våtdräkter på tork. Surfing blir allt mer populärt, men för många är det en livsstil. Alla får plats på Hangös stränder: både surfentusiaster och förbipasserande som beundrar vågornas virtuoser.

Beundra Tulluddens surfare på Yle Arenan.

Alla vet ju sommaren i Hangö, men på våren och hösten är staden mer okänd, och dessutom ett av Finlands coolaste surfingmål. Det är häftigt att följa med. Stämningen är avslappnad och vänlig.

Publiktips

Barfotastigen, konst i Korpo

I Korpo lockas vi från havet till skogen: barnen Meya och Nellie känner sin hemös konststig utan och innan, och guidar oss till de luriga och lustiga verken. På en årlig biennal skapar en internationell grupp konstnärer nya miljökonstverk. Kvalitetskonst finns också utanför de stora städerna, säger konstnärerna och Barfotastigens grundare, Sandra Nyberg och Pia Rousku om stigens filosofi.

Beundra konstverken på Barfotastigen på Yle Arenan.

Källskär, grevens sommarö

Fadern landsförvisade sin son, friherre Göran Åkerhielm från Stockholm, Sverige. Åkerhielm blev förtjust i den karga ön Källskär i den Åländska skärgården. Lokabefolkningen kallade honom för greven, och här lät han bygga sitt sommarnöje som planerades av arkitekten Reima Pietilä och besöktes av Tove Jansson.

I friherrens fotspår på Yle Arenan

Elena Bondar är en unik filtkonstnär i hjärtat av Savolax

Publiktips

Platsen är magisk, i alla väder, året runt, omringad av klippor och hav.

Publiktips, Källskär

Elis Sinistös konst fascinerade och intresserade oss. Vi tänkte att konstverken knappast finns kvar särskilt länge till.

Publiktips, Villa Mehu, Kyrkslätti
Kvinna och man står på brant sandbank med sjö i bakgrunden.
Bildtext Egenlands programledare Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén på sandbrinken på ön Ärjänsaari i Ule träsk.
Bild: Eva Pursiainen / Yle

Mer än 100 resmål på Yle Arenan.

Översättning: Eva Pursiainen

Egenland

Publiken gör Egenland
Vi erbjuder inspiration och tips för resor i Finland. Vi presenterar era, era, publikens, bästa och originellaste tips på annorlunda kultur: platser, personligheter och evenemang.

På Egenlands karta hittar du över 100 resmål i hela Finland.

Kolla in våra restips på Yle Arenan:

  • Över 100 korta videor och tre säsonger av tv-programmet Egenland

  • Mer info i form av längre artiklar och temapaket

  • Fjärde säsongens nya tv-avsnitt publiceras den 31.5.2021.

För glimtar av vårt unika land och dess människor kan du följa Egenland på instagram @egenland

Är du intresserad av att utbyta tips om unika resmål i Finland? Då är du varmt välkommen med i facebookgruppen Poikkea polulta/På andra vägar. Gruppen administreras av Egenland-redaktionen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln