Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Länsveterinär: Smugglingen av hundar har ökat kraftigt under pandemin – och köparen har ett ansvar

Från 2021
Tassu är Vikby Kennel Hotels yngsta gäst.
Bildtext Se till att hunden inte är smugglad - låt dig inte bedåras. (Hunden på bilden har ingenting med hundsmuggling att göra.)
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Allt fler vill skaffa hund i coronatider. Det har lett till att antalet hundar som smugglas in i landet har ökat kraftigt under pandemin, konstaterar länsveterinär Sari Haikka från Regionförvaltningsverket i Södra Finland. Den illegala importen ökar risken för spridning av sjukdomar som rabies och ekinokockos.

Länsveterinär: Smugglingen av hundar ökat kraftigt under pandemin - och köparen har ett ansvar

2:31

– Det är helt klart att antalet faktiskt har ökat, säger länsveterinär Haikka.

Tullen har tidigare i år berättat för Svenska Yle att de inte noterat en ökning i antalet olagligen importerade hundar. Tvärtom har antalet hundar som kommer till Finland minskat markant i samband med restriktioner i utrikesresor.

Men deras uppskattning gäller endast sällskapsdjur som hämtats från länder utanför EU.

– Då man kommer från länder utanför EU, måste man gå genom tullen. Men på EU:s inre marknad sker ingen regelbunden kontroll. Det kan förekomma stickprov eller riktade kontroller vid misstanke om brott, men annars rör man sig fritt, förklarar länsveterinär Haikka.

Sari Haikka
Bildtext Länsveterinär Sari Haikka slår larm om illegal import av hundar.
Bild: Sari Haikka

Tullens regelbundna kontroll riktas alltså enbart till hundar som kommer med privatpersoner från länder utanför EU, medan Livsmedelsverket kontrollerar hundar som hämtas i kommersiellt syfte från länder utanför EU. Regionförvaltningen övervakar importen från länder inom EU, men det görs sporadiskt.

Avsaknaden av regelbundna kontroller möjliggör smugglandet av hundar inom EU. Därmed finns det inga exakta siffror för hur många hundar som årligen smugglas in i landet.

Hundarna hämtas med färjor från Tallinn

Haikka berättar att under pandemin kommer en stor del av insmugglade hundarna med färjor från Tallinn.

Främst körs hundarna hit i bil, men ibland rör sig smugglare även till fots med enstaka hundar i exempelvis en träningsväska.

– Hundarna kommer från EU-länder och via EU-länder. Det är mycket vanligt att smugglade hundvalpar kommer från Ryssland via Estland. De har estniska pass och dokument, så det ser ut som EU-import, men i verkligheten kommer hunden från ett land utanför EU.

Granska uppväxtmiljön och se till att valpens mamma finns där och faktiskt diar valparna.

Sari Haikka

Enligt Haikka syns den ökade smugglingen i ett växande antal nätannonser och med litet dröjsmål i antalet djurskyddsfall som anmäls till Regionförvaltningsverket.

Hundvalparna säljs nämligen snabbt och billigt till köpare som nödvändigtvis inte är kapabla att ta hand om en hund.

– Ett ogenomtänkt köpbeslut och avsaknad av kunskap leder till försummelser. Okunskapen om vad en hund behöver och hur man sköter om ett sällskapsdjur leder till ett ökat antal djurskyddsproblem, säger Haikka.

Regionförvaltningsverket rapporterar in antalet djurskyddsanmälningar till Livsmedelsverket. Svenska Yle har kontaktat Livsmedelsverket för att kontrollera om antalet djurskyddsanmälningar ökat förra året, men statistiken publiceras inte förrän i slutet av maj.

Den illegala importen ökar risken för sjukdom

Kitty Schulman är sektionschef för Livsmedelsverkets sektion för veterinär gränskontroll och handel inom EU.

Hon berättar att antalet hundar som importerats från länder utanför EU minskat drastiskt under pandemin. Samtidigt medger hon att man inte på samma sätt kan uppskatta antalet hundar som importeras från andra EU-länder.

Både rabies och ekinokockos är dödliga för människan.

Kitty Schulman

Importen av hundar är noggrant reglerad för att förebygga spridningen av sjukdomar som kan vara farliga för människan, t.ex. ekinokockos och rabies.

Finland är ett av de få länder där ekinokockos inte förekommer, men en importerad hund som saknar hälsointyg ökar risken för att sjukdomen sprider sig i Finland.

– Både rabies och ekinokockos är dödliga för människan. Om rabies hinner gå så långt att man får symptom så leder det alltid till döden. Medan ekinokockos är potentiellt dödlig för människan, säger Schulman.

Om importintyg saknas handlar det om illegal handel

En hund är olagligt importerad om den inte uppfyller Livsmedelsverkets införselkrav på sällskapsdjur. Det är även olagligt att köpa en hund som importerats olagligen.

Länsveterinär Haikka varnar för att man sannolikt ger sitt ekonomiska stöd till en brottslig verksamhet då man köper en hund som importerats illegalt. Sällan är skatterna heller betalda, varpå man upprätthåller den gråa ekonomin.

Haikka betonar att köparen har ett ansvar att kontrollera att allting går rätt till. Även i de fall där säljaren påstår att hunden är född i Finland.

Hon råder köparen att alltid be om ett TRACES-bevis om man planerar att köpa en importerad hund. TRACES (Trade Control and Expert System) är ett system som möjliggör spårandet av kommersiellt importerade djur från länder både inom och utanför EU. Om beviset saknas är det ofta ett tydligt tecken på illegal import.

"Betala aldrig med kontanter"

Enligt Haikka borde man om hunden påstås vara inhemsk be köparen om att få träffa hunden två veckor innan köpet.

– Det är en sådan brådska i den illegala handeln att försäljaren inte har tid att visa upp hunden för försäljaren, varnar länsveterinär Sari Haikka.

Istället hämtas den direkt från hamnen, levereras till dörren eller säljs från bilens baklucka på en bensinstation. Därför ska man träffa hunden innan köpet för att lära känna uppfödaren, granska uppväxtmiljön och se till att valpens mamma finns där och faktiskt diar valparna.

– Och man ska absolut inte betala med kontanter, säger Haikka.

En ansvarsfull organisation kan hjälpa

Alla adopterar inte utländska hundar för att spara pengar eller slippa långa köer. Istället vill många av etiska skäl hjälpa en gatuhund i utlandet genom att ge den ett tryggt hem.

För att undvika olagligheter kan det löna sig att gå genom en ansvarsfull organisation som specialiserat sig på hundadoptioner.

Stefanie Lindroos med hund.
Bildtext Stefanie Lindroos jobbar med djurskyddsproblem i Rumänien. På bilden är hon med sin egen hund.
Bild: Krista Norvasuo Photography.

Stefanie Lindroos volontärarbetar vid föreningen Rescueyhdistys Kulkurit som arbetar med djurskyddsproblem i Rumänien. Där finns ca 2–5 miljoner gatuhundar som saknar hem.

Utöver adoptioner fokuserar föreningens arbete huvudsakligen på att förebygga djurskyddsproblem på plats, exempelvis genom att understöda steriliseringsprogram som syftar till att minska antalet hemlösa hundar.

Förra året omplacerades ca 400 hundar genom föreningen.

Genom åren har Rescueyhdistys Kulkurit rf tillsammans med sina samarbetspartners i Rumänien utvecklat ett adoptionssystem som föreningen upplever att är tryggt.

– Det finns endast en veterinärklinik i Rumänien som vi samarbetar med. Alla hundar som adopteras går via denna klinik. Där blir de vaccinerade och testade för sjukdomar innan resan. Vi har ett långt ömsesidigt förhållande och tillit till varandra.

Utöver det ska varje potentiell hundägare genomgå en adoptionsprocess för att försäkra att hunden får ett tryggt hem. Den innefattar detaljerade redogörelser för livssituation och metoder för hunduppfostran samt intervjuer som görs av föreningens kontaktpersoner.

För den som planerar att adoptera en hund från utlandet rekommenderar Lindroos att man alltid går via en organisation som skrivit på Responsible Rescue-organisationens kriterier för ansvarsfull adoption.

– Då kan man åtminstone vara säker på att allt är skött korrekt. En ansvarsfull organisation finns också där för en efter adoptionen med stöd och tips. Organisationen vill höra hur det går för hunden och hjälpa er som familj.

Diskussion om artikeln