Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ett säkert vårtecken – den sicksackmönstrade huggormen har redan fångats i bild av WWF:s huggormskamera

Från 2021
Huggormarna vaknar till liv på Runsala - Spela upp på Arenan

Året 2021 kommer att vara natur-streamarnas toppår, säger Världsnaturfonden WWF.

WWF:s Luontolive-direktsändningar erbjuder återigen möjligheten att beskåda naturen genom skärmen. Huggormskameran, som placerats ut redan under några års tid, började sända live på måndagen.

Kameran har placerats på en hemlig plats i Egentliga Finland. Eftersom man önskar att djuren inte ska störas strävar man efter att hålla inspelningsplatserna hemliga.

När kameran monterades på den gräsbevuxna platsen fanns där ett tiotal huggormar som hade rullat ihop sig.

På tomten som är 50 kvadratmeter stor finns det utrymme för ormarna att stoja och stimma. Det område som syns i bild i livestreamen är så pass avgränsat att det kan se ut som att det finns mindre huggormar än det finns på platsen i verkligheten.

Värmepuls sätter fart på ormarna

Ormexperten Toni Beckman har noterat ormarnas rörelser redan under en månads tid.

- I Egentliga Finland har de första individerna värmt sig i solen redan för en månad sedan, säger Beckman.

Jordmånens yttemperatur och ljus får ormarna att börja röra på sig. Enligt Beckman pågår som bäst en bra värmepuls, vilket snabbt sätter fart på ormarna.

Nytt för i år är att huggormskameran nu också visar uppgifter om lufttemperatur och markens temperatur.

- När jag nyss mätte var lufttemperaturen 7 grader och markens temperatur 29 grader. Ormarna är fyndiga på att hitta varma områden på markytan, säger Beckman.

Hoppas på att huggormskameran får en miljonpublik

Huggormskameran har varit en av de mest populära direktsändningarna. Förra året samlade de sicksackmönstrade djuren cirka 700 000 visningar, och WWF:s kommunikationsexpert Maria Rautio tror och hoppas på ett rekordantal tittare i år.

- I år är målet att vi ska ha över en miljon tittare. Det har inte funnits så många direktsändningar om reptiler, så detta är en kuriositet för många.

Enligt Rautio är skyddsperspektivet alltid närvarande i WWF:s direktsändningar. I sändningarna vill man lyfta fram naturens mångfald och dess utsatthet.

Rautio säger att naturdirektsändningarna till exempel har blivit en avslappnande faktor under arbetsdagen för en del människor.

I de populära Luontolive-direktsändningarna har man under tidigare år följt bland annat vikarens och olika fåglars liv.

Detta år kommer enligt Rautio att vara ett superår för naturdirektsändningarna. Utöver de gamla favoriterna kommer man att kunna följa också nya djur, och ljudet kommer att ha en större roll än tidigare.

- Vi avslöjar inte ännu, men vi kan väl säga att överraskningar är att vänta. Det kommer att vara allt från reptiler till vingförsedda och utrotningshotade däggdjur, säger Rautio.

Här på WWF:s webbplats hittar du direktsändningen som följer huggormarnas vårsysslor.

Artikeln baserar sig på Varma kevään merkki: WWF:n kyykamera kuvaa jo sahaselkäisiä luikertelijoita – katso, joko heinikossa sihisee ja kuhisee skriven av Johanna Manu. Artikeln är översatt av Maria Lammassaari.

På andra språk

Diskussion om artikeln