Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Igen svart vatten i Isnäs – vattenaffärsverket ska undersöka ny lösning

Från 2021
Två glas med svart och klart vatten.
Bildtext Så här kan det se ut. Bilden är tagen hos en Isnäsbo i augusti 2019 men problemet återstår alltså fortfarande. Vattnet som kommer ur kranen kan vara olika nyanser av brunt eller riktigt svart. Järn- och manganpartiklarna lägger sig på bottnen av glaset.
Bild: Yle / Lone Widestam

Isnäsbor har igen haft mörkt vatten i kranen. Att hitta fungerande lösningar på problemet är svårt.

På tisdagen rapporterade flera Isnäsbor på sociala medier om att det igen kommer mörkt och grumligt vatten från kranen. Också vattenaffärsverket i Lovisa har fått samtal av invånare.

- Den här gången berodde det på att det var en eldsvåda på Sarvsalö, i änden av vattenlinjen från Isnäs, och brandkåren tankade sina bilar från vårt nät. Då uppstod tryckslag som gjorde att mangan och järn som fanns i vattennätet igen började röra på sig, säger Markku Paakkarinen som är direktör för vattenaffärsverket i Lovisa. Han beklagar det skedda.

Mangan och järn i vattnet har varit ett återkommande problem i Isnäs, men läget har verkat lugnt efter att vattennätet spolades ordentligt för några år sedan.

Den ursprungliga orsaken till problemet är det gamla vattentaget i Isnäs som togs ur bruk för omkring tjugo år sedan just på grund av för höga halter av järn och mangan.

Det nya vattentaget ger vatten av bra kvalitet, men mangan och järn från det gamla finns fortfarande kvar i rörsystemet.

Vattenrör spolas i Isnäs.
Bildtext Att spola vattennätet hjälper åtminstone tillfälligt. Arkivbild från 2019.
Bild: Yle / Lone Widestam

En del har samlats i en svacka under Pernåviken men det kan också finnas orenheter kvar i svackor på andra ställen.

Särskilt då det sker ändringar i vattentrycket, som efter elavbrott eller då man snabbt behöver fylla en släckningsbil, kan orenheterna virvla upp och åka ut i vattenledningarna.

Det är järnet och manganet som färgar vattnet mörkt och lägger sig som en beläggning på bottnen av vattenglaset.

Man ska inte använda vattnet medan det är riktigt mörkt och grumligt.

- Särskilt järnet, men också manganet, känns igen på smaken, säger Paakkarinen.

Det enda man egentligen kan göra hemma är att spola vatten ur kranen tills det lösa manganet och järnet åkt ner i vasken och vattnet blir klart igen.

Rengöringsapparatur undersöks

Vattenverket har försökt åtgärda problemet genom att spola rören, och det verkar ha hjälpt till en del - men inte helt.

- En enskild spolning är i sig alltid en bra lösning, men tydligen åtgärdar det inte problemet annat än tillfälligt. Vi har försökt komma på olika lösningar, men vi har åtminstone inte ännu kommit på något som skulle fungera perfekt, säger Paakkarinen.

Han berättar att han diskuterat saken i uppbygglig anda med en Isnäsbo som ringde på onsdagen.

- Personen föreslog att vi skulle pröva med rengöringsapparatur. Jag lovade ta reda på om det kan komma på fråga. Då skulle vi åtminstone få bort en del av orenheterna innan de sprider ut sig i vattennätet, säger Paakkarinen.

I det här skedet är det ännu oklart om det är tekniskt möjligt att installera någon sorts vattenrengöringsapparatur och vad det i så fall skulle kosta, men alternativet ska alltså åtminstone undersökas.

Vatten som rinner ur en kökskran.
Bildtext Spola vatten ur kranen tills det är klart igen innan du dricker. Arkivbild.
Bild: Antti Seppälä / Yle

Paakkarinens kollega har också fått en del samtal av Isnäsbor, men han säger att det ändå är ganska få som tagit kontakt den här gången.

För vattenaffärsverket är det svårt att veta exakt vart i vattenledningssystemet manganet och järnet spritt sig den här gången.

Det är viktigt att få reda på för att kunna spola rent rätt rör utan att sprida orenheterna ytterligare framåt i nätet.

Den som har eller hade grumligt vatten på tisdagen eller senare uppmanas kontakta vattenaffärsverket. Man kan till exempel ringa dejoureringsnumret 0440 555 902.

Diskussion om artikeln