Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svängigt värre då BK-46 vände under slutminuterna – Nico Rönnberg matchens gigant med 13 mål: "En riktigt bra dag på jobbet"

Från 2021
Uppdaterad 31.03.2021 22:21.
Nico Rönnberg kastar mot Dicken.
Bildtext Nico Rönnberg stod för 48 procent av BK:s mål.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Semifinalserien mellan BK-46 och Dicken förutspåddes att bli en jämn affär. Den första matchen levde upp till förväntningarna och avgjordes under de sista minuterna där hemmalaget hade marginalerna på sin sida.

Bägge lagen hade sina chanser att rycka och avgöra i båda halvlekarna, men det ville sig inte. De tomma läktarna i Karishallen fick istället bevittna en thriller som kunde ha slutat hur som helst.

Att Nico Rönnberg var spelsugen efter sitt skadeuppehåll märktes direkt från start. Han skötte det mesta på egen hand och såg till att BK-46 kopplade ett tidigt grepp om matchbilden. 28-åringen som lidit av en ond vrist sköt fem av lagets sex första fullträffar och såg snudd på ostoppbar ut. Med sitt femte mål utjämnade han från straffpunkten till 6–6.

Båda lagen undvek risker och matchbilden präglades av tålmodigt spel. Det resulterade i att kontringarna lyste med sin frånvaro, vilket knappast gladde tränarna Andreas Rönnberg och Björn Monnberg.

I hemmalaget kretsade det mesta kring storstjärnan Rönnberg som stod för 9 av lagets 13 fullträffar i första halvlek. Dicken visade som väntat upp en större bredd med centern Tadas Stankevicius som primusmotor, framför allt i anfallsändan. I slutet av första halvlek såg matchens första kontringsmål dagsljuset (Filip Söderlund) och Helsingforslaget kunde gå till pausvilan i en 14–13 ledning.

Dicken starkare kring halvtidsvilan

Dicken avslutade första halvlek starkare och fortsatte att visa upp ett säkert spel efter paus. Ian Martin lyckades med det mesta han försökte sig på och även Benny Broman hade en av sina bättre slutspelskvällar.

Max Granlund försöker på en genombrott i semifinalen mot BK-46 våren 2021.
Bildtext Max Granlund fick slita för att komma till avslut.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Dicken höll ett svagt tag om taktpinnen men hemmalaget gav sig inte trots att anfallsspelet orsakade vissa problem efter paus. Efter 42 minuters spel kunde Linus Lindberg ge BK-46 ledningen efter en paus på 18 minuter.

Sen var det hugget som stucket och båda lagen turades om att leda med en eller två bollar.

BK-utvisningar tänkte bli ödesdigra

Vid ställningen 19–19 kastade Robin Sjöman bollen i mål, men landslagscentern gjorde det efter att domarna visslat av spelet. Under den tvåan kom Nico Rönnberg för tidigt in på planen och det var stressade miner på BK-bänken.

BK:s Kenneth Dahlberg försöker sätta bollen i mål bakom Dickenmålvakten Tuomas Laitinen.
Bildtext Kenneth Dahlberg slet i båda ändorna av planen.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Även om Oscar Monnberg och Anton Rémy förde upp gästerna i en tvåmålsledning kändes det inte avgjort. Med tre minuter kvar att spela kunde Oliver Nordlund ge BK-46 ledningen med 25–24 då han krutade in bollen via stolpen.

I följande anfall fixade Tadas Stankevicius en straff åt gästerna med två minuter kvar på klockan. Ian Martin stegade fram, men skottet gick förbi med överraskande klar marginal.

Vem steg då fram och punkterade matchen? Ingen mindre än Nico Rönnberg som satte sitt 13:e mål vid tiden 58.50. Anton Rémy missade Dickens sista avslut med 30 sekunder kvar och gästernas huvuden började hänga. Oliver Nordlund kunde i slutsekunderna fastställa slutsiffrorna till 27–24 och hemmalaget kunde inleda ett sansat firande.

– Det var en riktig slutspelsmatch där båda lagen tände till, säger Nico Rönnberg till Yle Sporten och fortsätter.

– Vi har en svacka i båda halvlekarna, men kommer igen då vi spelar med 7 mot 6. Vi visade att vi är det bättre laget för tillfället.

Rönnberg stod för nästan hälften av sitt lags fullträffar och var givetvis nöjd med sin insats.

– Det kan jag vara. Men det finns alltid utrymme för självkritik. Jag sumpade ett par klara lägen och då hade det inte blivit lika svettigt, men visst var det en bra dag på jobbet.

Och den sjuka vristen då?

– Den är tillräckligt bra för att jag ska kunna ge 100 procent för laget. Helt bra blir den väl först på sommaren på stranden, avrundar Rönnberg med ett smil på läpparna.

I Dickenlägret var det inte lika glada miner.

– Det var lite nervöst från båda hållen. Även om det var en bra kamp gjorde vi lite för många misstag, säger lagets kapten Joacim Broman.

Hans tränare är inne på samma linje.

– En jämn och svängig match. En typisk inledning av en matchserie, säger Björn Monnberg utan att vara det minsta orolig över att Dicken ligger under med 0–1 i matcher.

Linus Lindberg stod för fyra viktiga fullträffar och ser framemot lördagens bortamatch.

– Vi hade vissa problem med deras linjespelare, men fick bättre koll på honom (Tadas Stankevicius) i andra halvlek. Förbättrar vi lite i båda ändorna kan vi vinna i tre raka, men det blir en tuff utmaning.

Målvaktskampen var en het snackis inför semifinalserien. I den första matchen drog BK:s Mikael Heinonen det längsta strået med 14 fina räddningar. Dicken matchade Tuomas Laitinen i 60 minuter och han stod för 12 parader.

BK-46 vinner första semifinalen mot Dicken - Broman, Rönnberg, Lindberg och Monnberg kommenterar

11:00

Den andra matchen spelas på lördag i Helsingfors. Då hoppas lagens tränare garanterat på bättre takter av sina stjärnspelare Jac Karlsson och Max Granlunds som båda kan mycket bättre än vad vi fick se i den första av möjligtvis fem semifinaler.

Cocks utklassade Grankulla IFK

Det andra semifinalparet den här våren är Cocks mot Grankulla IFK. GrIFK slog ut Sjundeå IF i kvartsfinal förra helgen medan Cocks har fått vila några veckor sedan grundserien tog slut.

Och för ett utvilat Cocks blev den första semifinalen en enkel match. Laget var fullständigt överlägset och avgjorde redan i första halvlek.

Teemu Tamminen och Ivan Mosic dunkade in bollar med hög procent då Cocks gjorde 18 mål under matchen första 30 minuter. Cocks-målvakten Giedrius Morkunas gjorde tio räddningar och GrIFK mäktade bara med fem mål i första halvlek.

Efter paus fick gästerna ordning på sitt anfallsspel och gjorde fler mål än Cocks men då var det redan för sent. Cocks var aldrig när att tappa sin ledning och vann till slut med klara 33–23.

Resultat, FM-ligan i handboll, semifinal 1/5:

BK-46–Dicken 27–24 (13–14)

BK-46: Nico Rönnberg 13, Linus Lindberg 4, Robin Sjöman 2, Sebastian Säkkinen 2, Kenneth Dahlberg 2, Oliver Nordlund 2, Stefan Trpchevski 1, Miska Henriksson 1

Dicken: Tadas Stankevicius 6, Ian Martin 6, Benny Broman 4, Max Granlund 2, Joacim Broman 2, Filip Söderlund 2, Oscar Monnberg 1, Anton Rémy 1

Målvakter: Mikael Heinonen 14 räddningar, Oscar Snellman 1 / Tuomas Laitinen 12

Cocks–GrIFK 33–23 (18–5)

Cocks: Teemu Tamminen 12, Ivan Mosic 8, Srdjan Mijatovic 4, Vitalie Nenita 3, Davor Basaric 2, Yuri Lukyanchuk 1, Sandro Samardzic 1, Vitalii Shitsko 1, Julius Kemppainen 1

GrIFK: Kalle Kankaanpää 5, Alexander Qvist 5, Fredrik Forss 2, Robin Granlund 2, Jere Kantee 2, Christoffer Sjöblom 2, Daniel Timmerman 1, Miro Koljonen 1, Daniel Lång 1, Ville Viljanen 1 , Eric Åkermarck 1

Edit: Rubriken och artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 22.10.

Diskussion om artikeln