Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Joel Pohjanpalos effektivitet blåvita höjdpunkten mot Schweiz – två mål förgyllde sista matchen innan EM-truppen presenteras

Från 2021
Uppdaterad 01.04.2021 00:41.
Pyry Soiri och Joel Pohjanpalo firar mål.
Bildtext Pyry Soiri och Joel Pohjanpalo firar ett av Finlands mål.
Bild: EPA

Sista skyltfönstret innan EM-truppen tas ut. Då var det etablerade anfallaren Joel Pohjanpalo som påminde om att han kan göra mål.

Den finländska truppen till sommarens fotbolls-EM är redan rätt välfylld. Markku Kanervas stomme av spelare är given, men i kväll fick bänkspelarna chansen att visa framfötterna.

Landskampen mot Schweiz var Finlands sista match innan Kanerva tar ut sin EM-trupp i maj. Förbättrade någon sina chanser?

– Vi måste analysera matchen grundligare, men många spelare gjorde en stabil insats, säger Kanerva på landslagets Twitterkonto.

Om inget annat gav Joel Pohjanpalo en påminnelse om att han kan göra mål. Den skadedrabbade Bundesliga-anfallaren inledde på bänken i VM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina och Ukraina, men startade mot Schweiz och var högeffektiv.

Två avslut och två mål var Pohjanpalos saldo första 45. Pohjanpalo nickade in en hörna till 1–1 och placerade in en straff till 2–1.

Joel Pohjanpalo firar mål i landslaget.
Bildtext Pohjanpalo lyckades i målskyttet.
Bild: EPA

Pohjanpalos fullträffar såg till att Finland ledde i paus, men i andra vände Schweiz och det blev en hemmaseger med 3–2 i Sankt Gallen.

– De hade mer boll och vi var tvungna att försvara oss. Vi gjorde ändå två fina mål och kunde kanske ha satt något till, men två mål borde räcka för en seger mot ett lag som Schweiz. Tre insläppta mål är för mycket. Vi är givetvis besvikna över resultatet, säger Pohjanpalo på landslagets Twitterkonto.

Problem med uppspelen

Jämfört med VM-kvalmatchen borta mot Ukraina i söndags hade Kanerva bytt ut nio spelare. Jesse Joronen och Daniel O’Shaughnessy var de två som fortsatte från start.

Joronens plats i EM-truppen är bombsäker, O’Shaughnessy har mer att spela för – och HJK-backen såg emellanåt lite vimsig ut i backlinjen.

Han såsade ute på kanten och gav bort bollen när Schweiz inledde målskyttet. Mario Gavranovic noterades som 1–0-skytt.

Finland hade i första hand problem i det defensiva spelet i första halvlek. Varken Juha Pirinen eller Pyry Soiri på flankerna såg speciellt bekväm ut i wingbackrollen.

Dessutom hade Finland svårigheter i uppspelsfasen och slog bort en hel del bollar. Det fortsatte som ett tema i andra halvlek.

Mäenpääs första landskamp sedan 2014

I paus började bytesrumban då målvakten Niki Mäenpää, som lade av i landslaget för något år sedan, fick sina första minuter i landslaget sedan 2014.

Efter tio minuter var Mäenpääs nolla spräckt. Ruben Vargas skickade in 2–2 efter en stark start på halvleken från Schweiz.

Thomas Lam i landskamp mot Schweiz.
Bildtext Thomas Lam var en finländsk spelare som försökte övertyga Markku Kanerva.
Bild: AFP / Lehtikuva

Matchbilden jämnade ut sig senare i halvleken, men med ett par minuter till full tid nickade Haris Seferovic in segermålet – ur misstänkt offsideposition.

– Man har dålig smak i munnen efter deras sena segermål. Vi släppte in tre ganska enkla mål. Jag är besviken, säger mittbacken Juhani Ojala landslagets Twitterkonto.

– Schweiz visade sin nivå och var bättre, men det är klart att man är besviken. Vi låg under med 0–1, vände till 2–1 och förlorade ändå, säger Kanerva.

När det finländska landslaget samlas nästa gång är det dags för EM-uppladdning. I slutet av maj ställs Finland mot Sverige och några dagar senare väntar Estland.

Sedan stundar den efterlängtade EM-premiären mot Danmark.

Fotboll, landskamp:

Schweiz–Finland 3–2 (1–2)
21’ Mario Gavranovic 1–0
30’ Joel Pohjanpalo 1–1
40’ Joel Pohjanpalo 1–2 (straff)
57’ Ruben Vargas 2–2
86’ Haris Seferovic 3–2

Finlands uppställning: Jesse Joronen (46’ Niki Mäenpää) – Daniel O’Shaughnessy, Juhani Ojala, Robert Ivanov – Juha Pirinen, Robert Taylor, Thomas Lam (65’ Glen Kamara), Onni Valakari (77’ Rasmus Schüller), Pyry Soiri (77' Nikolai Alho) – Joel Pohjanpalo (77’ Teemu Pukki), Marcus Forss (65’ Robin Lod).

Diskussion om artikeln