Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stora knallarna i VM-kvalet: Tyskland chockat av Nordmakedonien – Kazakstans skräll i Kiev bäddar för Finland

Från 2021
Eljif Elmas har gjort mål mot Tyskland.
Bildtext Eljif Elmas blev stor hjälte i Nordmakedoniens storskräll mot Tyskland.
Bild: imago images/Team 2/ All Over Press

Finlands aktier i VM-kvalet steg – utan att man ens spelade. Kazakstan stod för en jätteskräll i Kiev, men det var inte kvalkvällens största utropstecken. Tyskland gick på en chockförlust på hemmaplan.

Finland var spelledigt i VM-kvalet under onsdagen, men det spelades två matcher i kvalgruppen. Båda resultaten gick Finlands väg.

Den stora knallen kom i Kiev. Gruppens andrahandsfavorit Ukraina mötte förväntade slagpåsen Kazakstan, men det gick illa för Andrij Sjevtjenkos mannar.

Roman Yaremchuk gav Ukraina ledningen, men en kazakisk kvittering efter en timme skapade stress i hemmalaget. Ukraina låg på för ett segermål, men ingenting lyckades.

Trots stor dominans blev det 1–1 – ett drömresultat för Finland.

Frankrike har ryckt

I den andra matchen i gruppen gjorde Frankrike jobbet borta mot Bosnien-Hercegovina. Antoine Griezmann avgjorde efter en timmes spel och nu rycker Frankrike tidigt i gruppen.

Precis som förväntat, ska väl tilläggas. De allra flesta hade Frankrike som klar gruppetta i sina tips.

När VM-kvalet tar paus fram till september är läget som följer:

  1. Frankrike: 7 poäng (3 matcher)
  2. Ukraina: 3 poäng (3 matcher)
  3. Finland: 2 poäng (2 matcher)
  4. Bosnien-Hercegovina: 1 poäng (2 matcher)
  5. Kazakstan: 1 poäng (2 matcher)

Det som redan står klart är att det blir ett getingbo i kampen om att bli grupptvåa och ta en playoffplats. Finland fortsätter VM-kvalet i september med hemmamatch mot Kazakstan och bortamatch mot Frankrike.

"Så pinsamt"

Onsdagens mest uppseendeväckande resultat kom ändå i Duisburg.

Tyskland dominerade stort mot Nordmakedonien, men föll skrällartat i hemmamatchen. Eljif Elmas blev sen segerskytt för ett Nordmakedonien i total glädjeyra.

”Så pinsamt – ett ofattbart nederlag”, lyder rubriken på den tyska tidningen Bilds webbplats efter slutsignalen.

Tyskland har under de senaste åren haft en del problem och 0–6-förlusten mot Spanien förra hösten var ett riktigt lågvattenmärke.

Tyskarna blev dessutom passerade av Nordmakedonien efter smällen och ligger bara trea i VM-kvalgruppen. Överraskande fullpoängaren Armenien leder – de slog Rumänien på onsdagen efter en sen vändning.

Sverige fick hjälpande hand

Ett annat nordiskt landslag som tog ett steg mot åtminstone VM-playoff utan att kvalspela under onsdagen var Sverige.

Spanien hemmaslog Kosovo med 3–1 och leder gruppen på sju pinnar, men tredjerankade Grekland tappade poäng hemma mot Georgien.

Grekland är redan fyra poäng efter Sverige när VM-kvalet tar paus till hösten.

Danmark gjorde i sin tur slarvsylta av Österrike i sin grupp. Efter 4–0-segern har danskarna skapat ett fint läge för att ta en direktplats till VM.

I onsdagens tyngsta match slog England Polen med 2–1 i kvalgrupp I. Harry Maguire gjorde segermålet för engelsmännen som har full pott efter tre matcher.

Diskussion om artikeln