Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så här håller butikerna, posten och banken öppet under påsken – personer i riskgrupperna uppmanas att handla under morgonens lugna timmar

Från 2021
En massa små ljusblå blommor i närbild. De har klargröna stjälkar.
Bildtext Påsken ser annorlunda ut för många också i år, men matbutikerna håller åtminstone öppet som vanligt.
Bild: Lehtikuva

De flesta matbutiker håller öppet som normalt, eller till och med längre än normalt under påsken. Här hittar du informationen om påskens öppettider.

Skärtorsdagen brukar vara den livligaste affärsdagen i matbutikerna. På grund av coronapandemin uppmanar Kesko, S-gruppen och Lidl kunderna att i mån av möjlighet handla under lugnare tider och att komma ihåg säkerhetsavstånd och munskydd.

I synnerhet personer som tillhör en riskgrupp uppmanas handla utanför de mest hektiska timmarna, till exempel tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

De flesta matbutiker håller öppet som normalt hela påsken, eller har till och med utökade öppettider. Öppettiderna kan ändå variera lokalt.

Alko och posten mestadels stängda

Alko håller i huvudsak öppet som normalt på skärtorsdag och påsklördag. Under långfredagen, samt söndag och måndag håller Alko stängt.

Till vänster syns en skylt där öppettider står listade, till vänster en skylt med texten alko. I bakgrunden syns en person med en kundvagn.
Bildtext En del Alko-affärer har förkortade öppettider under torsdag och lördag.
Bild: Lehtikuva

Posten håller öppet på skärtorsdag och påsklördag, men stängt under resten av påsken.

Bankernas öppettider är redan kraftigt begränsade på grund av coronapandemin och de betjänar främst via telefon- och nättjänster.

Extra nattåg har satts in på grund av stor efterfrågan, frivilliga hjälper bilister på vägarna

Tåg- och busstrafiken har redan länge berörts av undantagsarrangemang, men under påsken tillkommer ytterligare undantag.

Enligt VR har påskens nattåg varit så pass populära att de sålt slut och att man nu på grund av den stora efterfrågan har satt in några extra turer mellan Helsingfors och Rovaniemi.

Polisen uppmanar dem som kör ut till exempelvis stugan under påsken att vara extra uppmärksamma på körhastigheter och säkerhetsavstånd.

En lång bilkö på en stor motorväg.
Bildtext Operation Videkisse är tillbaka under påsken efter en paus under 2020.
Bild: Lehtikuva

Bilförbundets operation Videkisse som finns till för att hjälpa bilister som råkat illa ut kör igång igen efter en paus under fjolåret.

Mer än hundra frivilliga hjälper bilister på vägarna från skärtorsdag till måndag.

Blodtjänst påminner om att blod behövs också under helgerna och håller öppet på måndag för dem som vill donera blod.