Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska folkpartiet flirtar med väljarna i större finska städer – ställer upp rekordmånga kandidater i kommunalvalet

Från 2021
Uppdaterad 06.04.2021 13:46.
Svenska folkpartiet flirtar med väljarna i större finska städer - ställer upp rekordmånga kandidater i kommunalvalet - Spela upp på Arenan

Svenska folkpartiet förbereder sig för sommarens kommunalval genom nya erövringar. Partiet rullar in i rekordmånga större städer med flera kandidater än någonsin. I Lahtis gick man från noll till fem kandidater på några månader. De lokala eldsjälarna kallar fenomenet en "kaboom".

Tomi Honkanen fångar vant en fotboll vid Lahtis gamla fotbollsstadion. I dag är han här för att filma med Yle nyheter, men han har jobbat inom fotbollen i omkring 20 år och är mest känd som fotbollsklubben FC Lahtis före detta vd.

Den här våren har han ändå axlat en ny roll utöver sitt vanliga jobb. Han kandiderar i kommunalvalet i hemstaden Lahtis. Han valde att satsa på Svenska folkpartiet.

– Ett annat parti frågade mig först men jag tackade nej. Sedan checkade jag om SFP har några kandidater i Lahtis. Jag har alltid varit intresserad av lokalpolitik, så jag fattade beslutet att gå med, säger Honkanen glatt och drar av sig sina målvaktshandskar.

Tomi Honkanen, RKP:n kuntavaaliehdokas, Lahti
Bildtext Fotbollsprofilen Tomi Honkanen på Lahtis gamla fotbollsstadion som byggdes för de Olympiska spelen 1952. Honkanen kandiderar för SFP i kommunalvalet 2021.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Honkanen talar rätt flytande svenska. Hans pappa kom från en tvåspråkig familj men för övrigt har han levt sitt liv mest på finska som de flesta gör i Lahtis. Mindre än en halv procent har svenska som modersmål.

Honkanen säger att SFP:s värderingar ligger närmast hans. Han vill jobba för förebyggande ungdomsarbete, motion och företagsvänlighet i Lahtis. Honkanen kände sig genast välkommen i det lokala SFP-teamet.

– Stämningen är mycket bra och jag kan säga att vi har ett bra gäng! Det var lätt att komma in i gemenskapen, säger Honkanen.

En “kaboom” är på gång

Det svenska hjärtat i Lahtis finns vid Svenska gården. För femton år sedan grundades Svenska skolan i Lahtis som har vuxit från sju elever till mer än 130. De flesta av SFP:s fem kandidater dök upp via föräldragemenskapen där.

En av dem är Pia Tyyskä, psykiatrisk sjukskötare och svenskspråkig Lahtisbo. Hon tog det stora steget och ställde upp som kandidat för SFP redan i riksdagsvalet 2019.

– Jag har bott i Lahtis sedan slutet av 1990-talet och har alltid klagat på att partiet inte har kandidater här. Så märkte jag till slut att aj, det är mig som man får rösta på, skrattar hon.

Pia Tyyskä står framför ett metallstaket.
Bildtext Pia Tyyskä är uppvuxen i Helsingfors men har bott i Lahtis sedan slutet av 1990-talet. Hon vill göra sitt modersmål mera synligt i sin hemstad.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

I samma veva blev hon ordförande för SFP:s nygrundade lokalförening i Tavastland år 2020 och får nu vara med om att göra SFP-historia i Lahtis. Från noll kommunalvalskandidater i åratal går man nu över till hela fem.

Tyyskä är full av iver och hoppas att partiet får en representant i stadsfullmäktige.

– Vi har gjort en “kaboom”. Vi har märkt att de svenska vill synas här, säger hon stolt.

Om hon blir invald vill hon arbeta för svenskan i Lahtis och för ett fungerande social- och hälsovårdssystem som når alla på samma villkor.

Synlighet som aldrig förr i större städer

Succén i Lahtis passar som hand i handske med partiets långsiktiga strategi – att få SFP:s röst hörd också i mera finskspråkiga områden. Målet är att partiet ska växa och att andelen Svenska folkpartister i fullmäktigesalarna ska ligga på över fem procent efter valet, säger partisekreterare Fredrik Guseff.

– Vi har fått väldigt goda signaler och flera undersökningar visar att intresset för Svenska folkpartiet har ökat och att man ser det som ett reellt alternativ att rösta på bland de andra partierna, säger Guseff.

I sommarens val erbjuder partiet fler alternativ än någonsin. Jämfört med kommunalvalet 2017 har SFP mer än fördubblat antalet orter utanför de vanliga SFP-områdena. Antalet kandidater där är nu 35 (läget i mars 2021) jämfört med 22 i kommunalvalet år 2017. Ökningen har delvis varit möjlig tack vare valförbund.

Fredrik Guseff är nöjd med att nästan alla större städer i Finland finns med på kartan i år.

– Vi är glada för att vår strategi har burit frukt inför det här valet. Vi har kandidater i en rekordstor andel av Finland. Vi ser det som en stor framgång redan, och ännu finns det ju möjligheter att komma med flera kandidater innan listorna slutligen ska lämnas in i maj, säger Guseff.

partisekreterare ler mot kameran
Bildtext Målet är att öka SFP:s andel i fullmäktigesalarna till mer än fem procent, säger partisekreterare Fredrik Guseff
Bild: SFP

Att SFP nu försöker charma finska väljare på nya orter kan ses som en spegelvänd bild av att Sannfinländarna flirtar med väljare i de områden där SFP traditionellt varit starkt.

Partisekreterare Guseff vill ändå inte säga att Sannfinländarnas charmoffensiv har påverkat SFP.

– Nej, vi brukar inte stirra på andra partier utan vi brukar göra vårt eget spel, så att säga. Men vi uppfattar att det finns en efterfrågan för vår politik och tycker att det är viktigt att vi också kan erbjuda väljarna den här möjligheten, säger Guseff.

Också gänget i Lahtis är ivriga över att erbjuda SFP som ett nytt alternativ till de lokala väljarna. Tomi Honkanen tror att han kan locka alldeles nya röster till partiet och att en av de fem kandidaterna kan bli invald i fullmäktige.

Det skulle vara en liten revolution, skrattar han medan han packar in fotbollen och handskarna i en påse.

– Det blir en revolution, jag är övertygad om det. Nu är det dags för SFP att ställa upp på riktigt här i Lahtis. Vi har bra kandidater och stora möjligheter.